• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Tanösvények

Szanda - Vár-hegyi Geológiai Tanösvény

Kód:N-2
Név:Szanda - Vár-hegyi Geológiai Tanösvény
Megye:Nógrád
Tájegység:Cserhát-vidék, Központi-Cserhát
Település:Szanda
Létesítő, kezelő:nincs
Hossz:3 km
Időigény:1 óra
Jelzés:nincs
Vonalvezetés:körút
Állomások száma:0
Nehézségi fok:túra jellegű
Megközelíthetőség:Becske és Bercel közötti műútról a szanda-hegyi kőbányához vezető úton gépkocsival Szőlőkalja-pusztáig lehet közlekedni, onnan gyalog. Becskéről és Szandaváraljáról az országos kék jelzésű turistaúton is el lehet jutni a Szandára.
Ismeretanyag:tematikus (földtani)
Helyszínhez való viszony:helyismereti
Ismeretközlés módszere:tájékoztatótáblás /rossz állapotban van/
Ismeretszerzés módszere:bemutató tanösvény
Ismertető:A Központi-Cserhát - és benne az 529 m magas, kettős ormú Szanda hegy - uralkodó vulkanikus kőzete a piroxénandezit. A tanösvény az 1976-ban védetté nyilvánított (helyi jelentőségű védett természeti érték) 20 hektáros Szanda Vár-hegyet fogja körül. A Szanda keleti ormáról, a Szandavár romjairól páratlan kilátás nyílik az egész Cserhátra, de a távolabbi Mátrára és Börzsönyre is. A tölgyesekkel övezett szilikát sziklagyepek élővilága is érdekes, de a bemutatóút a földtani látnivalókra összpontosít. Láthatunk itt kőfejtés által kibontott oszlopos elválású andezitfalat, fekvő helyzetű oszlopcsonkokat, gömbhéjas elválású, tufába ágyazódott lávabombákat és a jégkorszaki fagyaprózódás nyomán kialakult kőtengert""."
Tájékoztató kiadvány, irodalom:
  • Fancsik János (szerk.): Nógrád megye természeti értékei. Salgótarján, 1989. (Szerzők: Fancsik János, Kollár József, Márton Ferenc) Szili István: A kétágú Szanda. Természet Világa 2001. 3. 130-131.

Tanösvénykereső

km
óra