• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Tanösvények

Somoskő - Magyar-bányai Kőpark

Kód:N-7
Név:Somoskő - Magyar-bányai Kőpark
Megye:Nógrád
Tájegység:Medves-vidék
Település:Somoskő
Létesítő, kezelő:Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Hossz:0.15 km
Időigény:0.5 óra
Jelzés:nincs
Vonalvezetés:körút
Állomások száma:13
Nehézségi fok:séta jellegű
Megközelíthetőség:A salgótarjáni 11/A jelzésű helyi járatú autóbusz somoskői végállomásától a piros + jelzésű turistaúton 700 méter után lehet elérni a felhagyott kőbányát.
Ismeretanyag:tematikus (földtani)
Helyszínhez való viszony:helyismereti
Ismeretközlés módszere:tájékoztatótáblás
Ismeretszerzés módszere:bemutató tanösvény
Ismertető:A hajdani Magyar-bánya meddőhányóján kialakított kőparkban a környék (Nógrád) jellegzetes kőzeteit gyűjtötték össze. A nyitótábla áttekintő térkép segítségével a kiállított kőzeteket és lelőhelyeiket mutatja be. A 13 nagyméretű kőzettömbhöz egy-egy ismertetőtábla tartozik. Látható itt különböző megjelenésű bazalt és bazalttufa a Medvesről, andezitféleségek a Mátrából, a szandai kőbányából, Zsunypusztáról, Jobbágyi mellől (Nagy-hársas kőfejtő), a Karancsból és a szlovákiai Sátoros egyik kőfejtőjéből, egy triász korú (kb. 200 millió éves - Csővári-rög) és egy miocén korú (Sámsonháza) mészkőtömb.
Tájékoztató kiadvány, irodalom:
  • Judik Béla (szerk.): Természetvédelmi tanösvények és bemutatóhelyek a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén. Salgótarján, 2004 (Írták: Judik Béla, Lantos István, Prakfalvi Péter, Stoszek Krisztina, Szvircsek Ferenc)

Tanösvénykereső

km
óra