• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Tanösvények

Sámsonházai Geológiai Tanösvény

Kód:N-4
Név:Sámsonházai Geológiai Tanösvény
Megye:Nógrád
Tájegység:Cserhát-vidék, Keleti-Cserhát
Település:Sámsonháza
Létesítő, kezelő:Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Hossz:3 km
Időigény:1.5 óra
Jelzés:nincs
Vonalvezetés:részben körút, részben vonalas
Állomások száma:12
Nehézségi fok:túra jellegű
Megközelíthetőség:A Sámsonháza nyugati szélén lévő felhagyott kőfejtőtől (geológiai alapszelvény) indulva gyalog lehet bejárni.
Ismeretanyag:tematikus (földtani)
Helyszínhez való viszony:helyismereti
Ismeretközlés módszere:tájékoztatótáblás
Ismeretszerzés módszere:bemutató tanösvény
Ismertető:Az 1989-ben alapított, jelenleg 7785,2 ha területű Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben kialakított tanösvény a miocén középső szakaszának földtani formációit mutatja be. A kiindulópont Sámsonháza nyugati határában lévő felhagyott, rekultivált kőbánya udvarán van: itt tanulságosan tárul fel egy sztratovulkáni sorozat, mely andezitláva, tufa- és agglomerátum-rétegek váltakozásából áll (földtani alapszelvény). Innen a Vár-hegyet (tetején az Árpád-kori Fejérkő várának romjai láthatók) nyugat felől megkerülve, bő egy kilométeres séta után érkezünk meg a tulajdonképpeni tanösvény indítótáblájához. A Buda-hegy déli aljában kialakított (majd 2 km hosszú) ösvény 8 állomásából kettő a környék élővilágát mutatja be, a többi a középső-felső miocén földtani és őslénytani képződményeit: a Garábi Slírt, a Sámsonházai Formációt, a Rákosi Mészkőt, a Szilágyi Agyagmárgát és a Tinnyei Formációt.
Tájékoztató kiadvány, irodalom:
  • Fancsik János (szerk.): Nógrád megye természeti értékei. Salgótarján, 1989. (Szerzők: Fancsik János, Kollár József, Márton Ferenc) Juhász Árpád: Évmilliók emlékei. Budapest, 1987.

Tanösvénykereső

km
óra