• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Tanösvények

Hollókő - Vártúra Ösvény és Biológiai Tanösvény

Kód:N-3
Név:Hollókő - Vártúra Ösvény és Biológiai Tanösvény
Megye:Nógrád
Tájegység:Cserhát-vidék, Központi-Cserhát
Település:Hollókő
Létesítő, kezelő:Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Hossz:5.5 km
Időigény:1 óra
Jelzés:fehér négyzetben átlós zöld sáv
Vonalvezetés:körút
Állomások száma:0
Nehézségi fok:túra jellegű
Megközelíthetőség:Hollókő település parkolójából, illetve az Ófaluban lévő Tájháztól gyalogosan lehet az útvonalon végigmenni.
Ismeretanyag:komplex környezetismereti tanösvény
Helyszínhez való viszony:helyismereti
Ismeretközlés módszere:tájékoztatótáblás
Ismeretszerzés módszere:bemutató tanösvény
Ismertető:Az 1977-ben létesült Hollókői Tájvédelmi Körzet (150,9 ha) az Ófalu népi építészeti értékeit, településszerkezetét, a várrom természeti környezetét és az egykori paraszti gazdálkodási mód jellegzetes nadrágszíjparcelláit, valamint a hagyásfás legelőt kívánja megőrizni. A kulturális Világörökség részét képező Ófalu (Hollókő népi építészeti értékekkel bővelkedő műemléki védettségű része) jellegzetes palóc, szalagtelkes falutípus. A palóc nagycsaládrendszer, az ún. hadak települési rendje egységes faluképben őrződött meg napjainkig. A Kacsics nemzetség ősi birtokai közé számító falu fölött magasodó szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos várat egy 362 méter magas sziklaoromra építették még az Árpád-korban.

A Vártúra Ösvény az Ófaluban lévő - a tájvédelmi körzet természeti és kulturális értékeit bemutató - Tájháztól indul és a várba visz föl, onnan a domb gerincén a faluközpontban lévő parkolóhoz lehet visszasétálni. A Biológiai Tanösvény a Vár-hegyet és az ún. Túlsó-mező hagyásfás legelőjét öleli körül. A 4,5 km hosszú sétaút a Cserhátra jellemző típusos élőhelyeit tárja föl.

Tájékoztató kiadvány, irodalom:
  • Fancsik János (szerk.): Nógrád megye természeti értékei. Salgótarján, 1989. (Szerzők: Fancsik János, Kollár József, Márton Ferenc) Kovács Gergelyné: Hollókő. Tájvédelmi körzet. Tájak Korok Múzeumok Kiskönyvtára 28. Budapest, 1980 Mezősiné Kozák Éva - Komjáthyné Kremnicsán Ilona: Hollókő. Várrom. Tájak Korok Múzeumok Kiskönyvtára 550. Budapest, 1996 Mendele Ferenc: Hollókő. Műemlékegyüttes. Tájak Korok Múzeumok Kiskönyvtára 398. Budapest, 1999

Tanösvénykereső

km
óra