• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

ROP

Az ipolytarnóci ősvilági Pompeji turisztikai fejlesztése - ROP-1.1.1.-2004-11-0005/31-os számú project

Jelen projekt keretében megvalósuló beruházások egy többlépcsős térségi turisztikai fejlesztés I. ütemét képezik, amely ütemek végső eredményeként a salgótarjáni és a szécsényi kistérség, valamint a szomszédos Szlovákiában található losonci és nagykürtösi járás területén kialakul egy nemzeti határokon átnyúló interregionális természetvédelmi és turisztikai terület, amely keretbe foglalja a Palócföld páratlan természeti és kulturális örökségét.

Az I. ütemben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az önkormányzati és a civil szférával partnerségben a tömegturizmus igényeinek kiszolgálására alkalmassá és a széles nagyközönség számára attraktívvá teszi a kezelésében lévő világörökségi cím várományos, Európa diplomás Ipolytarnóci Ősleletet, amely így a térség idegenforgalmi kínálatának meghatározó részévé válik.

A projekt keretében felújításra, átalakításra, bővítésre kerül a jelenleg leromlott állagú fogadóépület, amelyben a már létező és a várható igényeknek, illetve a szabványoknak megfelelően kialakításra kerül egy szimulációs terem, egy kiállítótér, egy konferenciaterem, egy kerékpár- és babakocsi tároló, egy ajándékbolt, valamint a turisták által önállóan kezelhető információs portál. Az átalakított fogadóépület szimbolikus építészeti megoldásaival, újszerű megjelenésével önmagában is egyedi látványosságot kínál az ideérkező turistáknak.

A projekt másik fő elemeként a Tasnádi Kubacska bemutatócsarnokban kiépítésre kerül egy, az ősvilági élőhely bemutatását 3D formában lehetővé tévő vizuáltechnikai rendszer, amely egy korábban elnyert PHARE CBC pályázat keretében megvalósítandó miocén kori flórának – a csarnok falai mentén elhelyezett – műselyemből való rekonstrukciójával együtt egy – tudományos alapokon nyugvó – időutazásba repíti a látogatókat. Ez a túravezető segítségével prezentált interaktív nyomolvasási program világviszonylatban egyedülálló attrakciót kínál. A tudományos igényű bemutatót követően a fogadóépület szimulációs termébe telepített „4D Motion Theatre” segítségével a látogatók személyesen is átélhetik az ősvilági történéseket. Mivel a 2db 3D szekció tökéletesen kiegészíti egymást (fent tudományos, lent valóságos) a látogatónak véglegesen rögzülnek a kapott információk. A két látványtechnika kombinációja különösen hasznos ha az oktatási intézményekből érkező látogatókra gondolunk.

A geológiai tanösvény mentén kiépítendő túravezetői rádióhálózat az ideérkező külföldi turisták számára lehetővé teszi, hogy az általuk választott idegen nyelven követhessék nyomon az őstörténeti múlt bemutatását. A projekt keretében megvalósul még a II. számú bemutatócsarnok páramentesítése, kialakításra kerül a turisták fogadására alkalmas parkoló és megtörténik a bemutatócsarnokok, valamint a túraútvonal akadálymentesítése. Kiépítésre kerül a látogatók igényeinek megfelelő színvonalú kulturált higiénés létesítmény, egy elektronikusan vezérelt automata sorompó, valamint megoldódik a meglévő, illetve az újonnan megépülő létesítmények szennyvízelvezetése, kezelése.

A támogatás mértéke a beruházás összes Nettó költségének a 97,5%-a. A támogatás 75%-a, az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából származik, 25%-a, pedig magyar kormányzati finanszírozás.
A támogatás lebonyolítását a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal szervezeti keretei között működő Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatóság végzi.

Nevükben Közreműködő Szervezetként, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság jár el és segíti a projekt sikeres megvalósulását.

Utolsó módosítás: 2013. október 7., 09:04