• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Legeltetéses állattartás Tarnaszentmiklóson

A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetet1993 márciusában hozták létre, a Heves megye déli részén elhelyezkedő, ember által formált pusztai élőhelyek, illetve az itt élő életközösségek védelme érdekében. A tájvédelmi körzet 2005-ben és 2008-ban bővült, jelenlegi területe 16.114 hektár. Mozaikos tájszerkezete miatt területén számos kisméretű, sérülékeny élőhely található. Ezek megóvása, fejlesztése a tájvédelmi körzet egyik legfontosabb feladata. 

A terület 15 egységének egyike a Hamvajárás (Tarnaszentmiklós külterületén), ahol a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) 2013-ban kezdte meg legeltetéses állattartását, közel 360 hektáros egybefüggő területen. 

Természetvédelmi célú élőhelykezelés céljából – „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” c. LIFE+ projekt keretein belül – az igazgatóság első lépésben 96 egyedből álló magyar szürke szarvasmarha gulyát vásárolt. A gulya létszáma napjainkban 108 tehénből, 3 tenyészbikából és 94 növendékből tevődik össze.

A magyar szürke szarvasmarha gulya jelenléte életre keltette a BNPI Kihajtási Ünnepét, amely a tradíciókhoz igazodva, Szent György napja körül kerül megrendezésre. Ennek keretén belül nemcsak a gulya legelőre történő kihajtása, hanem a nemzeti parki védjegyes termékek is megtekinthetők, valamint alkalom nyílik arra is, hogy a térségben gazdálkodók találkozzanak a BNPI, az MVH, illetve az Agrárkamara munkatársaival – aktuális problémákat, kérdéseket felvetve, kötetlen eszmecserét folytatva.

A legeltetés elindításával párhuzamosan folyamatos a Hamvajárás területének monitoringozása is, amelynek köszönhetően beigazolódni látszik az a feltevés, hogy a legelő állatok nyomán visszatérnek és kedvező élőhelyet találnak maguknak olyan védett és fokozottan védett állat és növényfajok, amelyek eddig eltűnni látszottak erről a területről. A Hamvajárás adottságairól, látnivalóiról és „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” c. LIFE+ program részleteiről az itt kialakított tanösvényen ismerkedhetnek meg részletesebben az ide látogató érdeklődők. 

A kékvércse és a szalakóta védelme a tájegység kiemelt feladatai közé tartozik. Ezekkel a fajokkal kapcsolatos tevékenységeink: fatelepítések és azok ápolása, költőláda-telepek kialakítása, mesterséges odúk kihelyezése, őszi gyülekezőhelyeken végzett szinkronszámlálások, táplálékvizsgálatok, elektromos vezetékszakaszok szigetelése.

 

Kapcsolódó cikkek:

http://bnpi.hu/hir/magyar-szurke-szarvasmarhak-a-pelyi-ludasban-1746.html

Utolsó módosítás: 2017. augusztus 11., 13:36