• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Komplex természetvédelmi látogató-tájékoztató rendszer kialakítása a határ menti térségben (LEZÁRULT)

Közösen a látogatók jobb tájékoztatásáért

     
 

Komplex természetvédelmi látogató-tájékoztató rendszert alakít ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és határon túli partnerei, a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky (SOPSR), illetve Obec Hajnačka (OH) a határ menti térségben. A beruházás célja, hogy a korábbiaknál alaposabb és informatívabb tájékoztatást kapjanak az ebbe a térségbe látogatók a természeti értékekről. A két évig tartó projekt számos elemből áll, így a pl. egységesítik a természetvédelmi bemutató helyeket és több új ismeretterjesztő kiadványt is megjelentetnek. 

 
     

A szlovák-magyar határ mentén számos természeti érték, több természetvédelmi terület található. Ezek csak úgy őrizhetők meg hosszú távon, ha az értékeket minél többen ismerik, valamint elsődleges a fiatal generációk környezettudatos nevelése is. Ezeknek a tevékenységeknek a minél hatékonyabbá tételét teszi lehetővé a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky és az Obec Hajnačka együttműködése. Az együttműködést indokolja, hogy a határ mindkét oldalán folyamatosan nő az idegenforgalom, ez pedig megköveteli az ideérkezők hatékonyabb, még szélesebb körű tájékoztatását. Ugyanakkor lehetővé válik újabb célcsoportok elérése is.

A projekt főbb elemei:

1. Egységesítik a természetvédelmi bemutatóhelyek arculatát, fogadópontok, tanösvények rendszerét építik ki. A határ magyar oldalán megújul egyebek mellett a Baglyas-kői fogadóhely, a Felsőtárkányi tanösvényhálózat, valamint bővítik a Bükkaljai Kő-út tematikus úthálózatot, míg Szlovákiában Szilicei-jégbarlang, Bába-lyuk valamint a Gyökerréti-tó információs hálózata.

2. A bemutatóhelyekhez és az itt folytatott természetvédelmi kezeléshez szorosan kapcsolódó ismeretterjesztő-szemléletformáló kiadványokat hoznak létre. (A program során, megjelennek különböző kiadványok, térképek, leporellók, könyvek, illetve a természetvédelmi kezelési tevékenységekről beszámoló Zöld Horizont c. periodika.)

3. A PROGRAM-NAVIGÁTOR nevű online információs rendszer létrehozása, mely egy olyan komplex adattár lesz, mely a kor IT lehetőségeit összegyűjtve a látogatók számára rendszerezett, kereshető és interaktív tartalmat biztosít az adott terület természeti, kulturális értékeiről, a védett természeti területekről és az állami alapfeladatként meghatározott természetvédelmi tevékenységről.

A projekt címe: Komplex természetvédelmi látogató-tájékoztató rendszer kialakítása a határ menti térségben
A projekt rövid címe: Látogató-tájékoztató rendszer
Projekt azonosítója: HUSK/1101/2.2.1/0344
A projekt megvalósításának ideje: 2012.10.01 – 2014.09.30.
A projekt teljes költsége:

670.097,91 EUR
(BNPI 597.242,91 EUR; SOPSR 37.965,0 EUR; OH 34.890,0 EUR)
melyet az Európai Unió teljes egészében finanszíroz

Letölthető dokumentumok:

~ A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság HUSK/1101/2.2.1/0344/01 pályázatának közbeszerzési listája a Kbt. 31.§ (1) bekezdés e) pontja alapján

www.hush-cbc.eu

Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., 11:07