• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Kerecsensólyom LIFE

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mint kedvezményezett koordinálásával, 16 partner részvételével 2006 októbere és 2010 szeptembere között a kerecsensólyom védelme érdekében futott egy négyéves Európai Unió LIFE-Nature nemzetközi program.

A projekt célja, a kerecsensólyom – mint a Madárvédelmi Irányelv I. Függelékében szereplő, világszerte veszélyeztetett fajnak az európai állományt meghatározó, Kárpát-medencében élő – magyar és szlovák populációjának megerősítése volt. A faj teljes európai állományát jelenleg 450 párra becsülik.

                                                       

A projekt keretében elsősorban a műholdas nyomkövetővel megjelölt nagyszámú madárnak köszönhetően nagyon sok fontos és teljesen új információhoz jutottunk, amely során egyfelől sikerült felderíteni a vonulás során az állományt ért számos hatást valamint a költőállományt veszélyeztető tényezők hatását.Az egyéb védelmi akciókkal sikerült a Kárpát-medencei állományt tovább erősíteni.

                        

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén a program keretében 1100 db ürge visszatelepítésére, 64 db műfészek kihelyezésére és 400 középfeszültségű villanyoszlop leszigetelésére kerül sor.
A projekt sikeres lezárulta után 2010 októberében elindult egy újabb, most már négy országra kiterjedő, 4 éves projekt, amelynek célja egyrészt az előző projektben szerzett tapasztalatok átadása a bolgár és román szakemberek részére, hogy az erősödő Kárpát-medencei állomány számára újabb területeken teremtődjenek meg a kerecsensólyom számára kedvező feltételek. Másrészt folytatódik a legnagyobb veszélyt jelentő középfeszültségű oszlopok szigetelése a térségben, illetve a szélerőművek hatásának vizsgálata révén útmutató készül majd a szélerőművek

A kerecsensólyomról és a projektről többet a projekt honlapján tudhat meg.

                                                  

Utolsó módosítás: 2013. október 7., 09:00