• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Földvárak, tájképi és kulturális értékeink - Földvárak természet- és tájvédelmi rehabilitációja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nagyrészt Észak-Magyarország hegyvidéki területein és a hegylábat ölelő alföldi területeken helyezkedik el, a Tisza vonaláig. A hegység és a síkvidék találkozása a korai történelem során gyakran nyújtott menedéket és élőhelyet az embereknek az őskortól kezdve napjainkig. A Bükk hegység északi és déli peremén, illetve a mélyen benyúló völgyekben vagy nagy területre kilátást nyújtó hegyormokon több őskori (bronzkori, vaskori), illetve kora középkori földvár és erődített telep ismert.

 

A földvárak és kunhalmok mezőgazdasági művelés – erdőgazdálkodás, szántóföldi művelés – alatt állnak. Földműveiket a műveléshez kapcsolódó munkagépmozgás, taposás okozta erózió, illetve szántóföldi művelés esetén a felület rendszeres bolygatása veszélyeztetik. Jelentős károkat okozhatnak az illegális detektoros fémkeresés nyomán végzett beásások. A kőből, földből épített sáncokat, árkokat, egyéb földműveket (például halmok) az idő pusztító hatásán kívül az illegális „kutatások”, bolygatások is károsítják. Gyakori a területeken a földműveket eltakaró bozótosodás, inváziv fafajok, főleg akác terjedése

 

A projektben 7 helyszínen tervezünk állagmegóvást, helyreállítást.

Beruházás helyszínei

Település

Megye

Kelemen-széke

Bélapátfalva, Szilvásvárad

Heves

 

Verebce-tető, Dédes-vára

Dédestapolcsány, Nagyvisnyó, Mályinka

Heves,

Borsod-Abaúj-Zemplén

Mész-tető

Cserépfalu

Borsod-Abaúj-Zemplén

Kő-közi vár

Felsőtárkány

Heves

Várhegy, Felsőtárkány

Felsőtárkány

Heves

Hódos-tető

Bükkzsérc

Borsod-Abaúj-Zemplén

Várhegy, Sajónémeti

Sajónémeti

Borsod-Abaúj-Zemplén

 

 

 

A helyszínek közül három nagy kiterjedésű, több korszakon át lakott földvár, négy kisebb kiterjedésű földvár. Az erdőterületeken lévő földvárak területén a földművek láthatóságát akadályozó cserjéket, holtfát, inváziv fajok egyedeit távolítjuk el. Gyepes területeken szintén cserjék és invazív fafajok egyedeinek irtására, gyeptelepítésre kerül sor. Egy helyszínen sor kerül felszíni létesítmény helyreállítására, sáncrekonstrukcióra.

 

A 7 földvár területén ismertetőtáblákat helyezünk ki, illetve 5 esetben tanösvényt alakítunk ki. Ahol szükséges a látogatás biztonságát növelő lépcsők, járófelszínek, korlátok épülnek. Légi lézerszkennelt felvételek (LiDAR) készítésével és felszíni régészeti vizsgálatokkal pontosítjuk az egyes helyszínek kiterjedését.

 

Projekt tervezett időszaka:                              2016.09.01 – 2018.12.31.

A projekt tervezett időigénye:                         28 hónap

A projekt becsült összköltsége:                      180.000.000,- Ft (nettó)

Érintett megyék:                                Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Heves megye

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., 11:45

Menü

Facebook