• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Élőhely-rekonstrukció a Bükki Nemzeti Parkban

A Bükki Nemzeti Park területén eddig gyeprekonstrukciós beruházások voltak. Ezek a rekonstrukciós beruházások olyan gyepeken valósultak meg, amelyek vagy veszélyeztetett fajok élőhelyét biztosították, vagy olyan tájesztétikai, gazdálkodástörténeti értéket képviseltek, amelyek eltűnése nagy veszteséget jelentene a természeti és kulturális értékeink körében.

Legjelentősebb élőhely-rekonstrukciók a Bükki Nemzeti Parkban:

  1. Cserépfalui fáslegelő rekonstrukciója: 150 ha-on végzett cserjeirtás, szárzúzás, kaszálás, majd magyar szürkemarhával történő legeltetés fázisokból felépített élőhelyrekonstrukció. Célja a hagyományos extenzív legeltetés feltételeinek újbóli biztosítása, a fáslegelő tájképi, gazdálkodástörténeti és természeti értékeinek megőrzésével.
  2. Bükkzsérci fáslegelő átalakítása: kb. 20 ha-on végzett ápolási, cserjeirtási munkarészekből felépülő természetvédelmi kezelés, egy teljesen elcserjésedett, legelőgazdálkodásra alkalmatlan fáslegelőn. A rekonstrukció célja a természetvédelmi szempontból nem kedvező cserjésedés megállítása, a tölgymagoncokból, fiatal fákból, középkorú fákból és idős fákból álló, több szintű erdőkép kialakítása.
  3. Hegyi rétek rekonstrukciója: Mintegy 100 ha-on végeztünk gyeprekonstrukciós munkákat, amelyek cserjeirtás, szárzúzás, kaszálás munkafázisokból álltak. A rekonstrukció célja a védett gerinctelen állatfajok és növényfajok élőhelyének újbóli kialakítása, az élőhelyek megőrzése, a hegyi rétek tájképi szerepének megőrzése.
  4. Hegylábi gyepek rekonstrukciója: Tard községhatárban lévő 100 ha-nyi löszlegelő és löszgyep megőrzése, a löszlegelőn az extenzív legeltetés feltételeinek újbóli megteremtése.
  5. Veszélyeztetett lepkefajok élőhelyének rekonstrukciója: A Csanyik-völgyben felfedezett gólyaorr szerecsenboglárka egyetlen bükki populációjának élőhelyrekonstrukciója, majd kezelése történt meg. A rekonstrukció egy beerdősült, egykor kaszált mocsárrét és patakmenti magaskórós vegetációjának visszaállítása, a vízháztartása javítása.

Utolsó módosítás: 2005. október 19., 12:37