• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
 • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
 • Email: titkarsag@bnpi.hu

Természeti értékeink kezelésének komplex fejlesztése a BNPI működési területén - KEOP-7.3.1.1.-2008-0003


Kódszám: KEOP-7.3.1.1.-2008-0003
Támogatási szerződés aláírása: 2008.07.07.
Támogatási összeg: 45.402.000 Ft
Végrehajtási idő: 2008.07.07 - 2010.07.30.
Jelenlegi státusz: A projekt zárása folyamatban, minden alprojekt pályázata a második fordulóra benyújtva.

Projekt rövid leírása:
A projekt 6 alprojektet foglal magában. Az előkészítési tevékenységek az alábbi célokat szolgálják az útvonaltervben leírtak alapján:

 • HOLLÓKŐI HAGYÁSFÁS LEGELŐ HELYREÁLLÍTÁSA

  A projekt célja a világörökség részét képező hollókői kultúrtáj hagyásfás legelőjének rehabilitációja, melyet a világörökségi cím megtartása és tájesztétikai szempontok egyaránt generálnak.
  További célok a fás legelő fennmaradását veszélyeztető, kedvezőtlen szukcessziós folyamatok (záró társulás irányába történő átalakulás) szükség szerinti visszaszorítása, özönnövények inváziójának megszüntetése.

 • BÜKKI BARLANGOK MEGŐRZÉSÉT, TERMÉSZETI ÁLLAPOTÁNAK HELYREÁLLÍTÁSÁT SZOLGÁLÓ BERUHÁZÁSOK

  Jelen alprojekt célja a bükki barlangok természeti állapotának hatékony és korszerű megőrzése, illetve helyreállítása, az alábbi helyszíneken és tartalommal:
  1. Anna-barlang lámpaflóra terjedésének megelőzése
  2. Fokozottan védett barlangok lezárása, bejárat- és járatbiztosítása
  3. Fokozottan védett és megkülönböztetett védelmet igénylő barlangok vagyonkezelését lehetővé tevő szükséges ingatlanvásárlások
  4. Szeleta-barlang előtere és barlangbelső rehabilitációja 1. ütem

 • LÉGVEZETÉKEK CSERÉJE FÖLDKÁBELRE A HEVESI FÜVES PUSZTÁK TÁJVÉDELMI KÖRZET TERÜLETÉN

  Jelen projekt célja a Hevesi Puszták Tájvédelmi Körzet azaz az ország egyik madárvédelmi szempontból legtöbb problémát okozó veszélyes vezetékkel rendelkező területén egyes középfeszültségű légvezeték szakaszok földkábellel történő kiváltása.
  Érintett szakaszok:
  TARNASZENTMIKLÓS-PÉLY (GERINCVEZETÉK ÉS LEÁGAZÁSOK)
  HEVESVEZEKÉNY-KISKÖRE (GERINCVEZETÉK)

 • LÉGVEZETÉKEK CSERÉJE FÖLDKÁBELRE A BORSODI MEZŐSÉG TÁJVÉDELMI KÖRZET TERÜLETÉN

  Jelen projekt célja a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben - azaz az ország madárvédelmi szempontból egyik legtöbb problémát okozó, veszélyes vezetékkel rendelkező területén - egyes középfeszültségű légkábel szakaszok földkábellel történő kiváltása.
  Érintett szakaszok:
  SZENTISTVÁN - NÉGYES
  MEZŐNAGYMIHÁLY (GERINCVEZETÉK)

 • MADARAKRA VESZÉLYES OSZLOPOK SZIGETELÉSE A BNPI MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN

  Jelen alprojekt célja a Bükki Nemzeti Park déli előterében 30,4 km hosszú középfeszültségű vezetékszakasz madárvédelmi szempontból történő szigetelése
  A madárvédelmi területek közt jelentős napi és szezonális szintű madáraktivitás észlelhető, illetve a területen több fokozottan védett faj költ. A vezetékszakasz folyamatos természetvédelmi káresemények helyszíne.

 • KÉTÉLTŰ ÁTJÁRÓK LÉTESÍTÉSE A BNPI MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN

  A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén belül két helyszínen a tavakhoz szaporodni igyekező kétéltűeknek műúton történő biztonságos átvezetését segítjük elő
  Mivel a kétéltűfajok többségének a szaporodó, telelő és lakhelye nem ugyanazon az élőhelyen belül található, a téli vermelőhelyekről a peterakóhelyek irányába meginduló vonulás alkalmával, az érintett útszakaszokon ezrével kelnek át a békák, helyenként egyéb kétéltűek. A rendszeres békamentési akciók ellenére is jelentős békagázolásokat regisztráltunk az elmúlt években. Az út alatt megépítendő átjárók és a hozzájuk kapcsolódó terelőhálók megépítésével célunk az, hogy nagymértékben csökkentsük a gázolások számát.

Utolsó módosítás: 2013. október 4., 08:39