• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Szalakóta védelme a Kárpát-medencében

Magyarország és Románia szalakóta populációja az 1980-as évek óta folyamatosan csökken. Ennek legfőbb okai a megfelelő költő- és táplálkozóhelyek eltűnése, a rosszul szigetelt középfeszültségű elektromos vezetékek által okozott áramütések, továbbá a vonulás és telelés során fellépő negatív hatások. A korábbi évek lokális védelmi tevékenységei után, 2014 szeptemberében hivatalosan is elindult a „Szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című projekt, amelyet az Európai Unió Life+ programja támogat és amelynek során magyar és román szakemberek együtt dolgoznak a szalakóta Kárpát-medencei állományának a megerősítésén.

A program megvalósítására létrejött konzorcium vezetője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (Magyarország). A további magyarországi partnerek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a DALERD, Délalföldi Erdészeti Zrt, illetve a romániai partnerek a MILVUS Csoport és a Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részéről a Dél-borsodi Tájegység, illetve a Dél-hevesi Tájegység területei lesznek érintettek a szakmai tevékenységek során.

A program célja, hogy 2019-re 20%-kal növekedjen a szalakóta populáció a két ország Különleges Rendeltetésű Madárvédelmi területein. Ehhez kapcsoltan a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a következő főbb élőhely- és fajvédelmi tevékenységek kerülnek megvalósításra:

  • demonstratív jellegű élőhely-rekonstrukció, melynek során a Dél-borsodi tájegység egy kiemelt területén az invazív fa- és cserjefajok eltávolítására, gyeptelepítésre, valamint a 2 tájegység bizonyos területein fásításra kerül sor
  • a már korábbról meglévő költőládák folyamatos ellenőrzése, felújítása és újabbak kihelyezése
  • elektromos tartóoszlopok szigeteléseinek ellenőrzése
  • a költőládákban kikelt fiókák egyedi azonosításra alkalmas módon való megjelölése
  • egyes madarak jeladós nyomkövetővel való ellátása, hogy ennek segítségével feltérképezzük az élőhelyhasználatukat, a vonulási útvonalakat és a telelőterületeket

A projekt során kiemelten fontos a helyi lakosság bevonása, ezért olyan gazdálkodási módszereket szeretnénk bemutatni, amelyek a szalakóta védelmén túl kielégítik a gazdálkodók igényeit is. Ennek megfelelően a pályázatban a következő tevékenységek is nagy hangsúlyt kapnak:

  • a szalakótás gazda-program során a madárbarát gazdálkodási módszerek népszerűsítjük, valamint az elkötelezett gazdák számára facsemetéket is biztosítunk, amelyek kiültetésével a szalakóták jövőbeni fészkelését szeretnénk elősegíteni
  • továbbá hangsúlyt fektetünk a széles körben történő ismeretterjesztésre is  

A program sikerességének legfontosabb mérőszáma a projektterületen és környezetében költő madarak számának emelkedésében lesz mérhető. Ám azért, hogy a várható eredmények hosszú távon fenntarthatónak bizonyuljanak, szoros együttműködésre lesz szükség a gazdálkodók, a természetvédők és áramszolgáltató cégek között egyaránt.

 

Kapcsolódó cikkek:

http://bnpi.hu/hir/sikeres-szalakota-koltesek-a-bukki-nemzeti-park-igazgatosag-teruleten-1796.html

http://bnpi.hu/hir/viszont-latott-szalakotak-1734.html

http://bnpi.hu/hir/lezajlott-az-elektromos-vezetekek-felmerese-1557.html

http://bnpi.hu/hir/szalakotak-koltese-1504.html

http://bnpi.hu/hir/megerkeztek-2016-elso-szalakotai-1440.html

http://bnpi.hu/hir/jelados-szalakotak-a-borsodi-mezosegen-1374.html

http://bnpi.hu/hir/gazdalkodoi-forum-a-del-hevesi-tajegysegben-1376.html

http://bnpi.hu/hir/megerkeztek-az-elso-szalakotak-1298.html

 

szalakota logo
natura2000 logo
life logo

Utolsó módosítás: 2017. november 9., 14:36