• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
 • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
 • Email: titkarsag@bnpi.hu

Overallos barlangtúrák a Bükki Nemzeti Park kiépítetlen barlangjaiban

A Bükki Nemzeti Park területén overallos barlangtúrákon lehet részt venni az alábbi 8 barlangban:

 • Bolhási-víznyelőbarlang
 • Esztáz-kői-barlang
 • Gyurkó-lápai-barlang
 • Kecske-lyuk
 • Kő-lyuk
 • Létrási Vizes-barlang
 • Lilla-barlang
 • Vénusz-barlang

A barlangokban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, azonban helyenként létra segíti a közlekedést, pl. a Létrási Vizes-, Esztáz-kői-barlangban, és a Bolhási-víznyelőbarlangban. A barlangok hőmérséklete 9-10 ºC körül alakul, és mindegyikükben találhatók vizes-sáros és száraz szakaszok egyaránt. Fentiek közül a Gyurkó-lápai-barlang, a Lilla-barlang felszíni túraruhában, és akár kézilámpával is bejárható (váltónadrág ajánlott), a többi barlangtúrához azonban sisak, fejlámpa, barlangász overall szükséges, melyet a túravezetők biztosítanak a résztvevők számára, a résztvevőknek csak meleg aláöltözetről, és gumicsizmáról szükséges gondoskodniuk.

A túrák előzetes bejelentkezés alapján bonyolíthatók le, kizárólag a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízott túravezetőinek vezetésével.

Az árakról ide kattintva tájékozódhat: ÁRLISTA

A barlangtúrák helyszínét és időtartamát az igények alapján, a területi lehetőségek, valamint a résztvevők létszáma, életkora, felkészültsége alapján munkatársunk és túravezetőink határozzák meg.

A barlangokat a balesetek elkerülése érdekében csak olyan személyek látogathatják, akik alkohol, nyugtatószer és egyéb gyógyszer, kábítószer befolyásoltsága alatt nem állnak, és fizikai, pszichikai szempontból alkalmasak a barlangtúrákon való részvételre. Kiskorú személyek részvétele esetén a szülő jelenléte, vagy írásos szülői hozzájárulás szükséges. A túrákon való részvétel további feltétele a túrázók részéről a barlangi túravezetők utasításainak maradéktalan betartása!

Túrák indulása

A túra időpontja előtt legalább két héttel telefonos egyeztetés, majd írásos bejelentkezés szükséges. Kapcsolat: Ferenczy Gergely barlangtani szakreferens, Tel.: 46/533-432; e-mail: ferenczyg@bnpi.hu

 

Figyelem! A túrák időpontjának lefoglalása, a regisztráció kizárólag írásos bejelentkezés alapján történik, mely a szolgáltatás megrendelése is egyben. Kérjük csak azon csoportok jelentkezzenek be, amelyek valóban el is jönnek a kiválasztott barlangtúrára.


Könnyű barlangtúrák

 • Esztáz-kői-barlang 

  A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. Megközelítése gyalogosan könnyű sétával 1 óra, vagy biciklivel 20 perc alatt. Felhívjuk figyelmüket, hogy a barlangig biciklivel kényelmesen járható kövezett út vezet, tehát a fenti távolság gyönyörű környezetben tehető meg. A barlangban a rövidtúrához a felszíni öltözék megfelelő. A minimális túralétszám 5 fő, maximális létszám 10 fő (ettől nagyobb létszám esetén több turnus szükséges), időtartama 30 perc.

 • Gyurkó-lápai-barlang

  A gyönyörű cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a barátság-kerti ház leágazásától kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával 30 perc. A barlangtúrához a felszíni öltözék megfelelő. A minimális túralétszám 5 fő, a maximális létszám 8 fő (ettől nagyobb létszám esetén több turnus szükséges), időtartama 1 óra.

 • Hillebrand Jenő-barlang

  A barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Csókás-réti leágazástól kb. 2 km-re nyílik. A tágas üregrendszerben az ősember barlangi településének, kunyhóinak nyomai láthatók. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával kb. 30 perc. A barlangtúrához a felszíni öltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott. A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 12 fő, időtartama 1 óra.

 • Kő-lyuk túra

  A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. 2 km-re, a Csókás-réti leágazástól kb. 2 km-re, a Hillebrand Jenő-barlang mellett nyílik. Megközelítése autóval az elágazásig, majd onnan könnyű sétával kb. 30 perc. A barlangtúrához felszíni túraöltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott. A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 12 fő, időtartama 1 óra.

 • Lilla-barlang

  A gyönyörű, cseppkövekkel gazdagon díszített barlang a Hámori-tótól kb. 2 km-re nyílik. Megközelítése autóval a tó melletti parkolóig, vagy az 15 számú autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, majd onnan 70 m szintkülönbség leküzdésével kb. 30 perc. A barlangtúrához felszíni öltözék megfelelő, bár váltónadrág ajánlott. A minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama 1 óra.

Közepes nehézségű barlangtúrák

Az összeg tartalmazza az elengedhetetlenül szükséges felszerelés használati díját.

 • Esztáz-kői-barlang hosszú túra

  A rövid túrához képest az ún. Alsó-szakaszok megtekintésére van lehetőség, emiatt a túra időtartama 30 perccel meghosszabbodik. Sisakot, fejlámpát a túravezető biztosít, saját részről váltóruha, meleg aláöltözet szükséges. Minimális túralétszám 5 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama 1 óra.

 • Kecske-lyuk

  Az időszakos forrásbarlang belső szakaszai látogatásához szakvezető különösen ajánlott a biztonságos közlekedés érdekében. A belső szakaszok bejárása igazi barlangélményt nyújt a meanderező patakmederben való kúszással-mászással, vízszint feletti traverzálással, látványos cseppkőlefolyásokkal, diákoknak és felnőtteknek egyaránt. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet és lábbeli (gumicsizma ajánlott), valamint váltóruha szükséges. Minimális túralétszám 4 fő, maximális túralétszám 8 fő, időtartama 1,5 óra.

 • Létrási Vizes-barlang rövid túra

  A barlang ízelítőt nyújt a Nagy-fennsíki aktív víznyelők igazi arcáról. Átlagos csapadékos időszakban a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd egy másik bejáraton kerülnek ismét a felszínre. Figyelem: az aknákon való közlekedést függőleges létrák teszik lehetővé. Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet és lábbeli (gumicsizma ajánlott), valamint váltóruha szükséges. Minimális túralétszám 4 fő, maximális túralétszám 10 fő, időtartama kb. 2óra.

Extrém barlangtúrák

A túrák kifejezetten jó fizikumú, 14 éven felüli személyeknek ajánlott. Sisak, fejlámpa, barlangi felsőruházat, és meleg aláöltözet szükséges. Meleg aláöltözet, gumicsizma és felszíni váltóruháról a résztvevőknek szükséges gondoskodni.

 • Létrási Vizes-barlang hosszú túra

  A barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a Nagy-fennsík egyik leghosszabb aktív víznyelőbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt. Átlagos csapadékos időszakban a felszínről befolyó patak útvonalát követhetik a látogatók a hegy gyomrában, majd a szárazabb felső kerülőjáraton juthatnak el a végponti szifontóig, majd visszafelé egy másik bejáraton keresztül érkeznek a felszínre. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg.
  Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges.
  Maximális túralétszám 10 fő, időtartama kb. 4 óra.

 • Bolhási-víznyelőbarlang (Bolhási-Jávorkúti-barlangrendszer)

  A barlanglátogatás során a résztvevők megismerhetik a Nagy-fennsík egy másik, a Bükk második leghosszabb aktív víznyelőbarlangját, annak minden szépségével és különlegességével együtt.
  A bejáraton befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt a barlangba leszállók számára, átlagos patakhozamnál azonban ezt "szárazon is meg lehet úszni". A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A Szintes-ágba leérve egy kúszós-mászós útvonal várja a látogatókat, mely miatt ezt a túrát inkább barlangjárásban tapasztaltabb személyeknek ajánljuk.
  Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges. Maximális túralétszám 10 fő, a túra időtartama kb. 2 óra.

 • Vénusz-barlang 

  A barlang első harmadában gyönyörű cseppkövekkel díszített folyosószakaszon haladhatunk, majd egy cseppköves termekkel szabdalt, hosszabb kúszójárat leküzdése árán juthatnak a képződményekkel gazdagon díszített végponti terembe. A barlangban jól tanulmányozhatók a víz alatti oldódás formakincse, a vízvezető járat tipikus lencse alakú, szimmetrikus járatszelvénye. A barlang látogatását főleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnőtteknek ajánljuk.
  Sisakot, fejlámpát, overallt a túravezető biztosít, saját részről meleg aláöltözet, lábbeli (gumicsizma ajánlott!), és váltóruha szükséges. Maximális túralétszám 8 fő, időtartama kb. 2óra.

 

Árak

Barlang neve, túra jellege Minimális létszám Kedvezményes ár feltétele Biztosított felszerelés Fizetendő bruttó ár Ft/fő
Teljes fizetendő bruttó ár Ft/fő Kedvezményes bruttó ár Ft/fő
Könnyű barlangi túrák
Esztáz-kői-barlang rövid túra 5 fő
Sisak, fejlámpa 1200 Ft

800 Ft (diák)
500Ft (erdei iskolás csoportjaink részére)

Gyurkó-lápai-barlang 5 fő 10 fő fölött! Sisak  3000 Ft  2500 Ft
Hillebrand Jenő-barlang 5 fő 10 fő fölött! Sisak  3000 Ft  2500 Ft
Kő-lyuk
5 fő 10 fő fölött! Sisak  3000 Ft  2500 Ft
Lilla-barlang 5 fő 10 fő fölött! Sisak  3000 Ft  2500 Ft
Közepes nehézségű barlangi túrák
Esztáz-kői-barlang hosszú túra 5 fő 10 fő fölött! Overall+sisak fejlámpával  3800 Ft  3300 Ft
Kecske-lyuk 4 fő   Overall+sisak fejlámpával  3900 Ft Nincs
Létrási Vizes-barlang rövid túra 4 fő   Overall+sisak fejlámpával  3900 Ft Nincs
"Extrém" barlangtúrák
Létrási Vizes-barlang hosszú túra 4 fő   Overall+sisak fejlámpával  5700 Ft Nincs
Vénusz-barlang 4 fő   Overall+sisak fejlámpával  4100 Ft Nincs
Bolhási-víznyelőbarlang 4 fő   Overall+sisak fejlámpával  5700 Ft Nincs

Utolsó módosítás: 2017. május 16., 08:15