• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Nógrádi várak a természetvédelem és a kulturális örökség szolgálatában Acronym: Living heritage SKHU/1601/1.1/267

Salgótarján Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpont tervezett fejlesztései

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád megyét érintő területeit, illetve Salgótarján MJV lakosságát kiszolgáló létesítmény biztosítja az ott élő és az oda látogató közönség szakmai tájékoztatását, a terület természeti és kulturális értékeinek bemutatását, megismertetését. Fontos helyszíne a környezeti nevelési programok helyi végrehajtásának, közösségi rendezvényeknek. Fő cél a pályázati kiírásban foglaltakkal összhangban az aktív elérések számának növelése, elsősorban a helyi lakosság körében.

 

Tervezett fejlesztési feladatok:

a.) A látogatók fogadási feltételeinek javítása

Kültéri elemek fejlesztése

Kültéri játékos foglalkoztató elemek elhelyezése és kialakítása. Olyan tér létrehozása a cél, amely teret biztosít a fiatal korosztály mozgásigényének kielégítésére és eközben az elemek kialakításával biztosítja a természeti környezethez kapcsolódó ismeretek gazdagítását.

 

Vizesblokk és kiszolgáló létesítmények, kültéri kamerarendszer fejlesztése

A látogatók számára külön vizesblokk kialakítása (mosdók, WC-k, pelenkázó). A fejlesztés meglévő épület belső terének átalakításával történik az eredeti engedélyes terveknek megfelelően, megújuló energia felhasználásával.

 

b.) Kulturális örökségvédelmi feladatok

A Baglyas-kő Vár környezete jelenlegi ismereteink szerint a neolit korból és a bádeni kultúra időszakából, illetve a középkorból származó régészeti elemekkel dokumentált.

 

Régészeti feladatok

A rendelkezésre álló adatok rendkívül hiányosak, régészeti feltárás nem történt még a területen. A látogatóközpont kertjében található objektum szakszerű régészeti feltárása, dokumentálása, szükség szerinti állagmegóvása és „in situ” bemutatóhely kialakítása a cél.

 

Látogatóinfrastruktúra fejlesztése

Megfelelő látogatói infrastruktúrát (járófelületek, lépcsők, korlátok, tájékoztató táblák, védőtetők) kell a helyszínen kialakítani. Mivel a helyszín nemcsak örökségvédelmi, hanem természetvédelmi szempontból is védettséget élvez, ezért a két értékütközés speciális összehangolást igényel.

 

A partnerségben résztvevő szervezetek:

 

Vezető partner, LB             Fülek Város Önkormányzata/Mesto Fiµakovo  SK

 

CBC partner 1, B2               Bátonyterenye Város Önkormányzata       HU

 

CBC partner 2, B3               Bükki Nemzeti Park Igazgatóság                     HU

 

CBC partner 3, B4               Sátorosbánya Önkormányzata/Obec Šiatorská Bukovinka       SK

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., 11:56