• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
 • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
 • Email: titkarsag@bnpi.hu

Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület és bemutatóhely

Budapesttől 140 km-re található kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhelye. Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. Kiemelkedő természeti értéke miatt 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki, 2000-ben pedig felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe.

Miocén Parkja a 2015-ben UNESCO kategóriássá vált Novohrad-Nógrád Geopark beléptető kapuja. A felbecsülhetetlen értékek eredeti helyzetükben láthatók, de a 21. századi technika szimulációs négydimenziós időutazás révén még közelebb hozza. Földünk múltjának családbarát kalandparkjában számos helyszín nyújthat tartalmas programot a felfedezők számára:

 

 • 4D Motion Theatre
 • a Kárpát-medence születését bemutató kiállítás
 • érdekes vándorkiállítások
 • non-stop természetfilm-vetítések 
 • bükkábrányi ősfenyők 
 • Miocén Erdő – arborétum a 20 millió évvel ezelőtti kor flórájának jelenkori leszármazottjaival, miocén kori állatfajok élethű szobraival
 • tanösvény hálózat: geológiai, kőzetparki, biológiai és a kőszikla ösvények. ( A lombkorona tanösvény átmenetileg nem üzemel! )

 

Túravezetési időpontok a geológiai tanösvény bejáratától: 9.30 – 15.30 -ig minden óra harminc perckor, nyáron (június - augusztus) 16.30 órakor induló túravezetéssel meghosszabbítva.

A túra időtartama kb. 60 perc. Csoportoknak érdemes előre bejelentkezni, az iskolai kirándulások időszakában legalább 2 héttel korábban. Túravezetés előzetes egyeztetések alapján angol nyelven is igényelhető. 

 

Megközelítés:

GPS koordináták: É 48° 13’56” / K 19° 39’06”

 

Belépőjegyek ára:

Csuklószalagos, látogatóbarát jegyrendszer van az egész napos tartózkodásra is tartalmas élményeket nyújtó Ősmaradványoknál.

Sétálójegy: 500 Ft/fő  

4D mozi (a fogadóépületben) :                 

 • Teljes árú jegy: 1.000 Ft/fő
 • Iskolai csoportjegy *: 900 Ft/fő

Túrajegyek „Borókás-árok” geológiai tanösvényre:

 • Egész árú jegy: 1.500 Ft/fő  
 • Kedvezményes jegy** : 900 Ft/fő    
 • 3 éves kor alatt a geológiai tanösvény megtekintése ingyenes

* 18 éves korhatárig, 10 főt meghaladó csoport esetén

** nyugdíjas és 3-18 év korú látogatók számára 

Fizetőeszközök

A Látogatóközpontban készpénzzel (forint), bankkártyával, valamint mindhárom típusú SZÉP kártyával is tud fizetni (szabadidő zseb).

Kedveszmények

Szállás.hu kupon – Felnőtt belépő a geológiai tanösvényre és túravezetésre, a 3D-s film vetítésével 1.500 Ft helyett 1.300 Ft

Hungary Card – Felnőtt belépő a geológiai tanösvényre és túravezetésre, a 3D-s film vetítésével 1.500 Ft helyett 1.300 Ft

 

A lombkorona tanösvény átmenetileg nem üzemel!

Sétálójeggyel nyitvatartási időben tartózkodhatnak a védett területen belül. Csak annak érdemes megváltani, akinek nincs elég ideje részt venni az egy órát igénybe vevő földtani túravezetésen, vagy a geológiai feltárások páratlan kincsei és azok animációs bemutatása nem érdeklik. (A parkolás, a bükkábrányi fák, a játszótér, a fogadóépületi kiállítás, a miocén erdő, a kőzetparki, a kőszikla és a biológiai tanösvények és a lombkorona sétány megtekintése, valamint a piknikező helyek használata tartozik hozzá.)

A 4D mozijegy a sétálójegyi szolgáltatások mellett a fogadóépületi szimulációs, négydimenziós film időutazására is feljogosítja a látogatót.

A geológiai túrajegyhez a sétálójegyben foglaltakon kívül a különleges, 1 órás, vezetett kirándulás is jár a világhírű földtani tanösvényen, ahol az ősi vulkáni katasztrófa által megőrződött, mára már tovatűnt világ páratlan maradványait lehet megismerni. A túra végi nagycsarnokban a feltárások fölé vetített háromdimenziós filmmel zárul a bemutatás.

 

Nyitva tartás:

március 1-től november 13-ig, keddtől - vasárnapig, valamint ünnepnapokon

november 13-tól december 3-ig szombat - vasárnap

Az Ősfenyő Belépő fogadóépület nyitva tartása: tavaszi és őszi időszakokban 9 - 16 óra között, nyáron 17 óráig történő meghosszabbítással.

 

Elérhetőség, bejelentkezések illetve további információ:

3138 Ipolytarnóc, Pf.: 1.

Tel.: 32/454-113

e-mail: ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu

honlap: www.osmaradvanyok.hu

Utolsó módosítás: 2017. november 16., 10:15