• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Határmenti dombvidéki tájak természetvédelmi kezelését megalapozó biotikai kutatások

Közös biotikai° kutatások a magyar-szlovák határ két oldalán

   
 
   
A Bükk és a Mátra északi előterében található dombvidéki tájak - Magyarországon a Heves-Borsodi-dombság ill. Szlovákiában a Cseres-hegység (Cerová vrchovina) és a Bódvai-dombság (Bodvianska pahorkatina) - értékes természeti állapotának fenntartása, hosszú távú megőrzése a célja ennek a projektnek, mely folytatása a sokéves együttműködésnek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság valamint szlovákiai társszerve, a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky (SOPSR) között. A két fél a projekt 24 hónapja alatt közös terepi felméréseket, és kutatásokat végez, majd az eredményeket együtt értékelik ki. Mindkét fél a korábbinál hatékonyabb természetvédelmi tevékenység megvalósulását várja az együttműködéstől.    
     

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) és szlovákiai társszerve, a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky (SOPSR) az elmúlt években számos projektet valósított meg közösen. Ezen együttműködések megfelelő alapot teremtettek az újabb közös munkához.

Az új kutatási tevékenység magyarországi és szlovákiai területeket egyaránt érint. A projektterület Magyarországon 64.522 ha, míg Szlovákiában 37.893 ha, összesen 102.415 ha. A kutatási feladatokat jelentős részben az országosan védett ill. az azt részben átfedő Natura 2000 hálózat - borsod-abaúj-zemplén megyei, heves megyei és nógrád megyei – területén valamint a projekt szlovák helyszíneinek  - Stredné Slovensko Banská Bystrica Region – területén végzik.

A projektterületen a pályázók hosszú évtizedek óta folytatnak természetvédelmi célú kezeléseket, illetve kutatásokat. Az eddigi tapasztalatok alapján a határ két oldalán található természetvédelmi területek gazdag biodiverzitásának fenntarthatósága kizárólag az érdekelt felek szoros együttműködésében valósulhat meg. Emiatt a partnerek közötti együttműködésének fenntartása, fejlesztése is átfogó cél.

A partnerek a biotikai felmérés részeként összeállítják a védett és veszélyeztetett növény- és állatfajok közös jegyzékét, meghatározzák a legfontosabb veszélyeztető tényezőket és a természetvédelmi kezeléseket segítő technológiákat.

A közös terepi kutatómunkán kívül a BNPI és az SOPSR természetvédelmi szakemberei elméleti és gyakorlati szakmai továbbképzéseken vesznek részt.

 

------------------------------------------

°A biotika tudománya az élőlények egymás közötti kapcsolatai (fajon belüliek és fajok közöttiek) folyamán kialakuló hatásokat vizsgálja. A hatások megjelenési formájuk alapján lehet: szimbiózis, élősködés, versengés.

A projekt címe: Határmenti dombvidéki tájak természetvédelmi kezelését megalapozó biotikai kutatások
A projekt rövid címe: Biotikai kutatások
Projekt azonosítója: HUSK/1101/2.2.1/0156
A projekt megvalósításának ideje: 2012.10.01 – 2014.09.30.
A projekt teljes költsége: 504 323,41 EUR
(BNPI 462.863,41 EUR; SOPSR 41.460 EUR)
melyet az Európai Unió teljes egészében finanszíroz

www.hush-cbc.eu

Jelen weblap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Utolsó módosítás: 2015. október 7., 18:45