• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Földtani értékek védelme a BNPI területén: a recski Antal-táró rehabilitációja és nógrádi bányák természeti állapotának helyreállítása - KEOP-7.3.1.1.-2008-0023

Kódszám:KEOP-7.3.1.1.-2008-0023
Támogatási szerződés aláírása: 2009.02.23.
Támogatási összeg: 5.645.000 Ft
Végrehajtási idő: 2009.02.23 - 2010.05.31.
Jelenlegi státusz: A projekt zárása folyamatban, második fordulós pályázat benyújtva, szakmai értékelés alatt.

A pályázat két alprojektből áll: a 19. Századi érces kutató táró (Antal-táró) rehabilitációját, földtani értékeinek megőrzését, természeti állapotának helyreállítását, denevérvédelmi szempontok szerinti bejárat kialakítását szolgáló beruházásokat magába foglaló alprojektből (1), valamint a Nógrádi bányák földtani értékeinek megőrzését, természeti állapotának helyreállítását szolgáló beruházásokat magába foglaló alprojektből (2).

  • 1. alprojekt: A táró bejárata a meredek oldalról befolyt törmelék és a kismértékű omlás miatt félig betemetődött. Az így képződött gát mögött a vágatból szivárgó víz összegyűlik és kb. 10 m hosszan 30-40 cm mély "tavacska" képződött. A táró tört vonalban halad a hegy belsejébe, többször elágazik, a végén hurokszerűen visszafordul az ún. "denevéres terem"-nek nevezett részbe. A "gyökeres ág"-nak nevezett vágatszakasz olyan közel kerül a fel-színhez, hogy a növényzet gyökerei a kőzetrepedéseken behatolnak. A vágatrendszer összes hossza, a pontos felmérések hiányában, 150-250 m-re becsülhető.
    A vágatot alkotó kőzet gyenge állékonysága, töredezettsége miatt a vágat felszínén sok a meglazult kőzetdarab, több helyen a főte felszakadt és a lehulló törmelékből képződött gátak a kőzetből felszabaduló mérgező nehézgázokat visszatartják, "széndioxid-zsákokat" hozhatnak létre, amelyek ? a tudományos céllal vizsgálódó, vagy illegálisan behatoló ember mellett ? leginkább a bent tanyázó denevéreket veszélyeztetik. Ezeken a CO2-ban dús vágatszakaszokon még képesek átrepülni, de a helyzet további romlását meg kell akadályozni és az élőhely fenntartása érdekében is szükséges a táró állapotának nagymértékű javítása. Néhány vágatleágazás a felszakadások miatt már bejárhatatlan, végérvényesen tönkrement. Jelen alprojekt célja a Mátrai tájegység HUBN20044 kódszámú Natura 2000 hálózathoz tartozó különleges természet megőrzési területen lévő 19. században hajtott érckutató táró (Antal-táró) által feltárt földtani értékek természeti állapotának hatékony és korszerű megőrzése, illetve helyreállítása, az élet- és balesetveszélyes állapotok megszüntetése, a táróban élő ? a Natura 2000 kijelölést indokoló ? több ezres denevérkolónia élőhelyének biztonságos fenntartása, a táró bejáratának denevérvédelmi szempontú kialakítása.
  • 2. alprojekt.: A bányák a Karancs-Medves TK területén, erdő- és legelőterületekkel övezett kivett művelési ágú, állami tulajdonú területen helyezkednek el. Kijelölt vagyonkezelő a BNPI. A bányákban geológiai alapszelvényt (Salgóvári Bazalt Formáció - SPa2-Q1) jelölt ki az MTA Magyar Rétegtani Bizottsága. A bányák a bazalt-vidék számos bazaltváltozatát tárják fel, köztük az ún. kristálytufa legjellemzőbb és legjelentősebb előfordulását. Jelen alprojekt célja a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén lévő felhagyott bazaltbányák közül az eresztvényi Nagy-bányában a kijelölt geológiai alapszelvény és a feltáruló földtani értékek természeti állapotának hatékony és korszerű megőrzése, illetve helyreállítása, a balesetveszélyes állapotok megszüntetése.

Utolsó módosítás: 2013. október 4., 08:38