• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Földtani értékek védelme a BNPI területén:a recski Antal-táró rehabilitációja és nógrádi bányák természeti állapotának helyreállítása - KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0012

 


 

Kódszám: KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0012
Támogatási szerződés aláírása: 2011.03.04. 
Támogatási összeg: 117 501 870 Ft
Végrehajtási idő: 2011.03.01 - 2013.10.10.
Jelenlegi státusz: A projekt megvalósítása folyamatban.

A projekt rövid célja

A recski Antal-táró rehabilitációja

Ezen projektelem célja a Mátrai tájegység HUBN20044 kódszámú Natura 2000 hálózathoz tartozó különleges természet-megőrzési területen lévő 19. században hajtott érckutató Antal-táró által feltárt földtani értékek természeti állapotának hatékony és korszerű megőrzése, illetve helyreállítása, az élet- és balesetveszélyes állapotok megszüntetése, a táróban élő – a Natura 2000 kijelölést indokoló – több ezres denevérkolónia élőhelyének biztonságos fenntartása, a táró bejáratának denevérvédelmi szempontú kialakítása. 

Salgótarján, eresztvényi Nagy-bánya természeti állapotának helyreállítása

A beruházási elem célja a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén lévő Salgótarján, eresztvényi Nagy-bányában a kijelölt geológiai alapszelvény és a feltáruló földtani értékek természeti állapotának hatékony és korszerű megőrzése, illetve helyreállítása, bemutatása, a bányaterület természeti állapotának rehabilitációja, balesetveszélyes állapotok megszüntetése. (A tervezés fázisában felmerült, hogy a bánya jellegénél fogva alkalmas a fokozottan védett uhu (Bubo bubo) megtelepedésére. Fészkelőhelynek alkalmas sziklafalon megfelelően kiképzett párkányzat hozható létre, melyet a bagoly alkalom adtán elfoglalhat. Az uhu fészkelési lehetőségének megteremtését a „természeti állapot helyreállítása” célkörbe soroljuk.)

A projekttől elvárt eredmények

A recski Antal-táró rehabilitációja

- A projektelem végrehajtása nyomán elvárt elsődleges eredmények a táróban feltáruló földtani értékek helyreállítása, jó állapotának hosszú távú biztosítása, a különféle átalakulást szenvedett kőzetek, telérek, megmaradt érces szakaszok tanulmányozhatóságot biztosító feltárása, hosszú távú megőrzése.

- A vágat meggyengült részeinek megerősítése, az omlások kitakarítása, életveszélyes állapotok megszüntetése. A főte és a vágatfal kopogózása, rámolása révén hosszú időszakra megszüntethetők a kőzetpergésből, kőzethullásból eredő balesetveszélyes állapotok is.

- A „széndioxid-zsákok, -gátak” felszámolásával az ember számára életveszélyes állapotok megszüntetése, a vágatban élő denevérkolónia veszélyeztetésének felszámolása.

- A meggyengült vágatszakaszok, felszakadások és a bejárat megerősítésével, kiépítésével földtani értékek megőrzése és a denevér-élőhely fenntartása, megsemmisülésének elkerülése, a táró bejáratának denevérvédelmi szempontú kialakítása.

Salgótarján, eresztvényi Nagy-bánya természeti állapotának helyreállítása

- A Nagy-bányában kijelölt geológiai alapszelvény helyreállítása, jó állapotának hosszú távú biztosítása.

- A bányafalakban és a bányaudvaron feltáruló földtani értékek (különböző bazalt és bazalttufa változatok, az ún. „kristálytufa”) tanulmányozhatóságot biztosító feltárása, hosszú távú megőrzése.

- A bányafalak meggyengült részeinek tisztítása, kopogózása, rámolása révén hosszú időszakra megszüntethetők a kőzetpergésből, kőzethullásból eredő balesetveszélyes állapotok. A terület biztonságát növeli a bányafal alatt kiépített védőtöltés és a bányafal felső peremén kialakított védőkorlát.

- Invazív fajok (akác) állományainak felszámolása a védett természeti területhez tartozó bányában.

- A terület természeti, tájképi és esztétikai értékének, megjelenésének javulása.

- Az érdeklődők számára ismeretbővítését a kialakított tanösvény elégíti ki.

Kommunikációs terv

A BNPI mind az előkészítés mind a megvalósítás során a hatályos jogszabályokban meghatározott tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségeknek eleget tesz, a tájékoztatásra és nyilvánosságra vonatkozó követelményeket rögzítő „Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei” című dokumentum, valamint az „Arculati Kézikönyv” útmutatása szerint.

Az útmutató szerint a BNPI a projekt megvalósítása során a fentiekben hivatkozott „Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei” című dokumentumban szereplő III. számú kommunikációs tervet köteles megvalósítani, valamint tájékoztatási táblát („C” típus) és a megvalósítást követően emlékeztető táblát („D” típus) köteles elhelyezni a projekt megvalósításának helyszínén/helyszínein. Esetünkben ez két helyszínt jelent.

A BNPI kommunikációs kötelezettségeinek külső szakértő szervezet bevonásával tesz eleget az előkészítő szakaszban és ez a szándéka a megvalósítás során is.


Letölthető dokumentumok

Nyitórendezvény meghívó

Nyitórendezvény sajtóanyag

Zárórendezvény meghívó

Zárórendezvény sajtóközlemény

PEJ

 

Közreműködő Szervezet:
Nemzeti Energia Központ Nonprofit Kft.
H-1134 Budapest, Váci út 45.

 

Utolsó módosítás: 2013. október 3., 15:17