• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban (LEZÁRULT)

A projekt általános célja az erdőtípusok és erdei életközösségek (denevérek, fában élő rovarok, üreglakó madarak) komplex állapotfelmérése és értékelése a Natura 2000 területek és fajok védelme érdekében, továbbá az erdőkezelés környezeti fenntarthatóságának biztosítása érdekében.
A projektterület Magyarországon 50.000 ha. A kutatási feladatokat jelentős részben az országosan védett ill. az azt részben átfedő Natura 2000 hálózat - borsod-abaúj-zemplén megyei, heves megyei és nógrád megyei – területén végzik.

A projekt főbb elemei:

1. Erdők állapotfelmérésével kapcsolatos módszertani fejlesztések.
2. Erdők állapotfelmérése a Börzsönyben, Mátrában, Bükkben és az Aggteleki-karsztban.
3. Zoológiai felmérés az Északi-középhegység kiválasztott területein.
4. Denevérvédelem és állománytérképezés.
5. Állapotfelmérés, javaslatok és következtetések tétele a Natura 2000 területek és fajok védelme érdekében, továbbá az erdőkezelés környezeti fenntarthatóságának biztosítása érdekében.
6. Monitoring rendszer kidolgozása.
7. Az eredmények bemutatása, nyilvánosság biztosítása.

A projekt céljának megvalósítása érdekében a pályázatot benyújtó Projekt Végrehajtó konzorciumot hozott létre. A konzorciumi partnerek és feladataik:

Projekt Végreheajtó:
  • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
A projekt egészének szakmai, technikai, pénzügyi koordinációja, erdőfelmérés és denevérvédelem a Börzsöny hegységben, ízeltlábú és madárfaj felmérés koordináció, résztvevő az erdők állapotfelmérésével kapcsolatos módszertani fejlesztésekben, denevérfajok felmérésével kapcsolatos módszertani fejlesztések koordinációja.
1. sz. partner:
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
Az erdőfelmérés módszertani fejlesztése beleértve a távérzékelt felvételek hasznosíthatóságának vizsgálatát, erdőfelmérés a Mátrában, szakmai kapcsolattartás a svájci partnerrel és az erdészeti ágazat monitoring központjával, erdőkezelés monitoring módszertan fejlesztés.
2. sz. partner:
  • Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
Denevérvédelem és térképezés az Aggteleki-karszt területén, szakmai részes az erdők állapotfelmérésével és a denevérfajok állománytérképezésével kapcsolatos módszertani fejlesztésekben erdőfelmérés az Aggteleki-karszt területén.
3. sz. partner:
  • Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Új odútípus fejlesztése és tesztelése erdei denevérfajok védelme érdekében, szakmai részes a denevérfajok állománytérképezésével kapcsolatos módszertani fejlesztésekben, denevérvédelem és térképezés a Bükk hegységben.
4. sz. partner:
  • Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület
Denevérvédelem és térképezés a Mátrában, résztvevő a denevérfajok állománytérképezésével kapcsolatos módszertani fejlesztésekben.
5. sz. partner:
  • WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány
Nyilvánosággal összefüggő feladatok koordinációja, szervezése, szakmai részes az erdők és erdei állatfajok felmérésében.

 

A projekt címe: Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban
Projekt azonosítója: SH/4/13
A projekt megvalósításának ideje: 2012.05.09. - 2016.06.30.
A projekt teljes költsége: 2 028 247 CHF
(DINPI 825 960 CHF; ELTE 610 122 CHF; ANPI 253 108 CHF; BNPI 111 310 CHF; BEKE 141 340 CHF; WWF 86 407 CHF)
melyből 85%-ot támogat a Svájci-Magyar Együttműködési Program

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., 11:10