• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

Batúz-tanya Természetvédelmi Kezelési Központ

Extenzív tartástechnológiára alapozott állattartó telep a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet védett gyepterületeinek kezelésére és fenntartására.

 

A Borsodi Mezőség természetvédelmi szempontból egyik legértékesebb területe a központi részen elhelyezkedő pusztai tömb. Az itt található Nagy-szék, és Kisecséri-legelő – melyek közepében található a Batúz-tanya – nem csak tájképileg kiemelkedő értékek, de számos olyan botanikai és zoológiai ritkaságnak adnak otthont, melyek speciális kezelést igényelnek. A terület egyik legjelentősebb zoológiai értéke a túzok, de emellett a csíkos szöcskeegér egyetlen ismert hazai állománya is itt fordul elő. Itt mind az ősi, természetes szikesek, mind a másodlagosan kialakult szikesek megtalálhatók. Külön figyelmet érdemel a terület madárvilága, melyben a ragadozó madarakon (kékvércse, parlagi sas, kerecsensólyom) kívül az ősszel hatalmas tömegben megjelenő vadludak – elsősorban nagy lilikek – illetve darvak, és a kisebb csapatokban vonuló fekete gólyák is megtalálhatók. Csapadékos években a nedves kaszálókon megjelenik a haris. A kedvező időjárási viszonyok, illetve a vízvisszatartást elősegítő természetvédelmi intézkedések következtében a kétéltűek és hüllők (vöröshasú unka, pettyes gőte, dunai gőte, vízisikló, mocsári teknős) állományai is erősödnek. Az emlősök közül fontos kiemelni az ürgét, amely a ragadozó madarak egyik fő táplálékállata.

 

A terület kiemelkedő élőhely- és fajdiverzitása indokolttá teszi egy komplex élőhelykezelés megvalósítását, amelyben a fő cél a természetvédelmi szempontból kiemelkedő hazai és nemzetközi védelem alatt álló fajok ökológiai igényeinek kielégítése. A kezelés elsődleges eleme a legelőre alapozott extenzív állattartás. A Batúz-tanyán ezért a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták közé sorolt Furioso - North Star fajtájú lovak, valamint a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták közé sorolt magyar merinó juhok tartását valósította meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Jelenleg 87 egyed saját tulajdonú Furioso - North Star fajtájú ló, valamint 5 állami tulajdonú mén tartását végezzük a telepen. Ezzel a fajta tenyészkanca állományának mintegy 20%-a, míg tenyészmén állományának mintegy 10%-a a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. A természetvédelmi célú területkezelésen túl így a fajta genetikai állományának megőrzését is sikerrel tudjuk végezni. Ezen túl lovaink képzése is fontos tevékenység, melyet szakember gárdánk segítségével végzünk.

A ménes alapját a Szittya-Furioso Kft-től vásárolt állomány képezi, amely további vásárlásokkal egészítettünk ki. A jelenleg mintegy ötven tenyészkanca, harmincegy 2014-es és 2015-ös születésű évjárati csikó, és három tenyészmén - Karcag North Star-191, Boszporusz Furioso-47 Jászol, Furioso XXVIII-20 Hetyke- szolgálja a fajta fenntartását.

A kancaállomány tizenöt kancacsaládba sorolható. Eredeti kancacsaládok közül a sárvár III. számú család öt leszármazottja található a ménesben, származásuk 18-20 generációra visszamenően a XIX. század elejéig dokumentált.

A három történelmi kancacsalád közül kettő csak itt fellelhető, különleges értéket képvisel:

a)      a sütvényi Klára kancacsalád a fajtának jelentős törzsmének sorát adta: a Furioso XLIV, North Star „B” X, Furioso „A” XXVII, North Star „A” XIX és a North Star „A” XX. A ménesben jelenleg négy kancával képviselt.

b)     a bőszénfai 52 Mátészalka Labda kancacsalád: a fajta második világháború utáni történetének legnagyobb tenyészhatású törzsménjeit adta, mint a Furioso VI és a Furioso VII. A ménesben jelenleg nyolc kancával képviselt.

c)      a bőszénfai 34 Nagykálló Ági kancacsalád: jelentősebb egyedei a kiváló sportló Blokád Édua, valamint a North Star IX törzsmén. A ménesben jelenleg két kancával képviselt. A családból más tenyészetekben is vannak egyedek.

 

A magyar merinó állományunk jelenleg 150 egyed tenyészjerkéből, és 3 egyed tenyészkosból áll. Az első űzetés 2016 májusában kezdődik. A telepen tartandó állományt 300 anyaállatig tervezzük felfejleszteni. A juhok legeltetését azokon a területeken alkalmazzuk, ahová ürgéket telepítünk, ennek köszönhetően a pusztai ragadozó madarak prédaállathoz jutnak.

A legelőkezelés komplexitásának növelése érdekében 2016-ban tervezzük a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták közé sorolt magyar tarka szarvasmarha állományunk beszerzését.

 

 

Batúz-tanya természetvédelmi kezelési központ leporelló letöltése 

 

Kapcsolódó cikkek:

http://bnpi.hu/hir/nemzeti-parki-genmegorzes-ujabb-sikeres-menvizsgak-1793.html

http://bnpi.hu/hir/nemzeti-parki-genmegorzes-elso-helyezes-a-furioso-north-star-menvizsgan-1552.html

http://bnpi.hu/hir/bnpi-fogatok-szereplese-putnokon-1465.html

http://bnpi.hu/hir/a-bnpi-elso-szereplese-fogathajto-versenyen-1445.html

Utolsó módosítás: 2017. november 7., 15:37