• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

2010. május 19., 13:14

Újra Rally a Bükkben?

Hosszú évek vagy talán már több mint egy évtizede nem volt Rally a Bükk útjain.

Akkor hosszú huzavona után sikerült kitiltani a versenyt a Bükkből, mivel a verseny rendezői sokadik alkalommal sem tudták (ha egyáltalán akarták) betartani ígéretüket, vagyis normális keretek közé szorítani a közönség "szórakozását". Az emelkedett hangulatú nézők a gyorsasági szakaszok teljes hosszát ellepvén várták az autók megjelenését. A verseny szüneteiben hömpölygő emberáradatot lehetett látni, ahogy a "rallyongók" új érdekesebb helyet kerestek maguknak. Természetesen kellőképpen felszerelkezve a szomjúság ellen.

A veszélyes területeket jelző szalagok éppúgy hatástalanok maradtak, mint a rendezők intelmei, bár az előbbiekkel legalább találkoztam a pályabejárás során. Akkor sajnos halálos áldozata is volt a versenynek.


Maga a verseny, a szinte elképzelhetetlenül felcicomázott autócsodák szó szerint dobhártya- szaggató dübörgése közepette zajlott oda és vissza. Akkor sem értettem, hogy a Lillafüredieknek vagy Bükkszentkeresztieknek miért kell elviselniük a zajt mások szórakozása kedvéért?! Ráadásul nem csak a verseny idején nem hallottuk a saját hangunkat sem, hanem előtte a versenyzők ismerkedtek a pályával, utána pedig a felbuzdult amatőr szurkolótábor próbálta bizonyítani a profikat megszégyenítő rátermettségét.


Számunkra egyszerű halandók számára ez a veszélyesebb, mert ekkor a mi családunk ül a szembejövő, egyszerű közúti közlekedésre szánt autónkban és csak reménykedünk, hogy éppen másfelé járnak Ferjáncz Attila késői utódai.

A verseny végeztével ugyan véget vetnek a "zenének" és hazamennek a legények, de mi maradt utánuk? Bizony szívet facsaró a látvány, ahol tegnap még virágok nyíltak, énekesmadarak csicseregtek, az avarban az erdő milliónyi apró élőlénye nyüzsgött és a szerencsések egy őzet, rókát láthattak átszaladni az úton, ott most halotti csend van a növények eltűntek, minden letaposva. Mindenfelé szemét és szemét, PET palackok, italos üvegek, cigarettás dobozok, összegyűrt eldobott zacskók.


Igaz a szemetet két-három nap múlva összeszedték, de a lassítókhoz használt gumiabroncsból és az összegyűjtött szemetet tartalmazó zsákokból jutott az erdő távolabbi pontjára is.

Ezek után úgy gondoltuk talán nem az ország egyik ékessége, a Bükk-hegység az a hely, ahol autóversenyt kell rendezni, ide pihenni, kikapcsolódni járnak az emberek és nagyon sokan a nyugalom, csend miatt választották lakóhelyüknek.


Ezt mostanáig sikerült tartani, sajnos ebben az évben újra a Bükk lett az egyik verseny színhelye.


A Csanyik-völgy - Vadaspark körgyorsasági szakasz kivételével a verseny ugyan a Nemzeti Park országos jelentőségű védett területén kívül zajlott, ám az egyes gyorsasági szakaszok közötti áthaladást már a védett területen átvezető útra tervezték a rendezők.

Az autóversenysport szerelmesei számára ismét a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság lett a fekete bárány, hiszen egyedül ez a szervezet gördített akadályt a verseny lebonyolítása elé, mikor szakvéleményünkben kértük a természetvédelmi hatóságot a védett területet érintő szakasz kizárására még az áthaladás szintjén is.


Az engedélyező hatóság véleménye szerint a Mályinka - Lillafüred közötti út közútnak minősül, ezért a közúti közlekedésben jogszerűen résztvevő versenyautók áthaladását nem tilthatja meg.


Ezek után kezdeményeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél a verseny idejére szóló sebességkorlátozás elrendelést, remélve, hogy az alacsonyabb sebesség csökkenti a környezeti terheléseket.


A sebességkorlátozás közúti jelzőtábláit a Természetvédelmi Őrszolgálat az érintett útszakaszon végig elhelyezte, majd a verseny után eltávolította.


Természetesen tudjuk, hogy a kihelyezett közúti jelzőtáblák önmagukban nem elegendőek, ezért felkértük a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányságot a sebességkorlátozás ellenőrzésére és betarttatására.


Ezúton is köszönetet mondunk mind az engedélyező vezetőknek, mind a végrehajtásban résztvevő személyi állománynak.


Ugyanakkor szerettük volna zajszint-méréssel ellenőrizni, hogy a versenyben résztvevő gépjárművek valóban alkalmasak-e a közúti közlekedésre, ám a megyében az egyetlen, akkreditált mérés végzésére képes laboratórium számára a rendelkezésre álló 4 nap nem volt elegendő a felkészülésre.

A helyszíni tapasztalataim szerint a versenyzők a sebességkorlátozó táblákat egyáltalán nem vették figyelembe (ugyanúgy mint régen), szinte versenytempóban haladtak végig, közben jó néhány agresszív előzésnek voltam tanúja. Mindezt a Garadna-völgyben sétálók és kerékpározók között, azok veszélyeztetésével.


A Bükkszentlászló - Bükkszentkereszt közötti szakaszt a verseny utáni második napon végigjárva készítettem néhány felvételt. Az ott látottak alapján a "rallyongók" az elmúlt évtized alatt semmit sem változtak (baleset is volt, szerencsére nem tragikus), ezért újra felmerült bennem a kérdés vajon vannak-e annyian a rally szerelmesei, mint a természet szeretői?


Megéri-e a rally? A rendezőknek bizonyosan, de nekünk akik holnap is arra fogunk járni??

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...