• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
 • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
 • Email: titkarsag@bnpi.hu

2018. március 6., 10:42

Újabb barlangi program a Bükkben a Barlangok Hónapján

A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület is csatlakozott a márciusi "Barlangoljunk" kampányhoz: március 24-25 -én ingyenes barlangos hétvégét szerveznek, amely során az érdeklődők betekintést kaphatnak a barlangi kutatók életébe.

2018. március 24-25.

 
A képek illusztációk

A program

1) Szombaton egy felszíni, tanösvény jellegű túra során a Szepesi-rét és Létrás-tető fontosabb barlangbejáratait fogjuk felkeresni. Megismerhetjük a barlangokhoz kapcsolódó kutatások történetét, a térség geológiáját és vízföldtanát, valamint a barlangtérképezés módszereiről és a barlangvédelemről is hallhatunk előadást. 
A túra hossza nagyjából 4 km, időtartama az előadásokkal, beszélgetésekkel előre láthatólag 4 óra.

A körtúráról visszatérve a bázisra rövid pihenőt tartunk, miközben mindenki elfogyaszthatja az otthonról hozott elemózsiáját, valamint a vállalkozó szelleműek kitölthetnek egy kérdéssort a túrán elhangzottakkal kapcsolatban. Érdemes részt venni a játékban, mert a kérdésekre helyesen válaszolók között többféle nyereményt is kisorsolunk! ;)

Ezt követően változatlan helyszínen, a kutatóház környékén a barlangász kötéltechnikával lehet megismerkedni. A bemutatót követően az elszántabbak meg is tehetik az első lépéseket a kötélen.

 

2) Vasárnap a szomszédos Sebes-völgy közelében egy nemrég felfedezett és jelenleg is aktívan kutatott barlang további feltárásába kapcsolódhatnak be az érdeklődők. Hosszú barlangi túrára nem kell számítani. A cél új járatszakasz felfedezése, törmelék-eltávolító módszer alkalmazásával (tehát ásni fogunk :-). A tervezett időtartam 4-5 óra, a helyszínt gyalog 30-40 perc alatt lehet megközelíteni a kutatóháztól. 
Erre a programra a barlang befogadóképessége miatt 10 főt tudunk fogadni, ezért küldd be a jelentkezésed mielőbb, ha szeretnéd kipróbálni a feltáró barlangkutatást!

SZÁLLÁSLEHETŐSÉG: Szombat estére egyszerű alvóhelyek (emeletes ágyak) korlátozott számban rendelkezésre állnak a Létrás-tetői kutatóházban. Ha szeretnéd igénybevenni a lehetőséget, feltétlenül írd ezt bele a jelentkezési űrlap Megjegyzésrovatában! 


Megközelítés, indulás

A program mindkét nap Létrás-tetőről, a kutatóháztól indul reggel 9 órakor.

A kutatóház megközelíthető személygépkocsival, kerékpárral a Lillafüredről a Garadna völgyéből Sebesvízre és Jávorkútra vezető műúton. A völgytől felfelé vezető úton 4 km-t megtéve felérünk a Szepesi-rétre, majd újabb 2 km után balra térünk, egy (piros turistajelzéssel és sorompóval ellátott) földútra. Innen gyalogosan további kb. 300 m a kutatóházig. (Felhívjuk a figyelmet, hogy a sorompón túli útszakaszra behajtani engedély hiányában tilos.)

A kutatóház koordinátái: 48° 6' 5" É, 20° 34' 20" K

A korlátozott parkolási lehetőség miatt megkérünk mindenkit, hogy működjön közre a telekocsik összeszervezésében, használjuk ki az autókban az üres helyeket, hogy minél kevesebb járművel kelljen feljönni a helyszínre! Ehhez a regisztrált résztvevők számára egy online szerkeszthető táblázatot fogunk kiküldeni, ami segítséget nyújthat fuvar vagy útitárs keresésében.

 

Szükséges felszerelés:

A szombati felszíni túrára speciális felszerelés nem szükséges. A túrázáshoz jól bevált bakancs, réteges ruházat, esőkabát megfelelő lesz.

A vasárnapi barlangi részhez viszont már a barlangászok által használt alapfelszerelésre is szükség van:

 • Ideális ruházat az erős anyagból készült overáll, de ez egyéb (többrétegű, belül meleg, kívül erős) ruházattal is kiváltható. Külső rétegnek kiválóan alkalmas pl. a munkás-kezeslábas, de valamilyen erős szövésű nadrág és felsőrész is megfelelő lehet, lehetőleg olyan, amiért már nem kár. 
  Olyan ruházatot célszerű választani, amiből nem fog kilógni a derekad a kúszás-mászás, kapaszkodás, nyújtózkodás közben sem.
 • Jó fényű és megbízható fejlámpa. Alapesetben mindenkinél egy tartalék világítás is kötelező, de mivel kis barlangról van szó, ettől most eltekinthetünk.
 • Lábbelinek ideális a gumicsizma, de egy túrabakancs is bevethető, ha nem sajnálod.
 • Munkavédelmi vagy hegymászó/barlangász sisak. Fontos, hogy áll alatti rögzítőpánttal rendelkezzen!
 • Munkavédelmi kesztyű, amiben tudsz fogni, kapaszkodni, de egyben védi a kezedet az élesebb sziklák okozta esetleges sérülésektől.

 

Sisakot korlátozott számban tudunk kölcsönadni, de a fentieket magadnak kell biztosítani.

 

A programokon való részvétel feltételei:

 • Programjaink ingyenesek, azonban előzetes jelentkezés feltétlenül szükséges, melynek a Jelentkezés pontból elérhető űrlapok kitöltésével tudsz eleget tenni. 
  Kérjük, az esetleges további egyeztetések miatt add meg elérhetőségeidet, valamint az életkorod, ami az elhangzó előadások, ismertetők jellegének tervezéséhez jelentenek fontos információt számunkra.
 • A túrán és a barlangkutató programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
 • 14 éven aluliak szülői kísérettel vehetnek részt a programokon.
 • 18 éven aluliak a barlangkutató programon kizárólag írásos szülői hozzájáruló nyilatkozattal vehetnek részt, melyet kitöltve hozzanak magukkal. A kitöltendő nyilatkozat innen tölthető le.

 • Ha úgy érzed, bármilyen felajánlással vagy adománnyal segíteni tudod a programjaink megvalósítását, természtesen örömmel vesszük. :)

 

Jelentkezés

Az alábbiakban két űrlapot találsz, az elsővel a 2018.03.24-i szombati, barlangokról, barlangászatról szóló felszíni túrára és az azt követő kötéltechnikai bemutatóra jelentkezhetsz, a második űrlapon pedig a 2018.03.25-i vasárnapi barlangkutató programra, amely során lejöhetsz velünk egy barlangba, ahol Te magad is részt vehetsz a feltáró barlangkutatásban.

Írd be az adatokat, majd az űrlap alján található "Küldés" gomb lenyomásával küldd be a jelentkezésed! 
A "Küldés" lenyomása után görgesd fel az ablakot az űrlap tetejéig. Itt egy visszaigazolást olvashatsz az adatok sikeres beküldéséről, amennyiben precízen töltötted ki az űrlapot. 
Természetesen mindkét napra is jelentkezhetsz, amíg vannak szabad helyek a vasárnapi programra!

 

http://mlbe.hu/kivulbelul.htm

 

Veres Réka

Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...