• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

2013. augusztus 24., 12:35

TeSzedd 2013

2013. szeptember 14-én, szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a TeSzedd! országos szemétgyűjtő akciót. A szervezők idén is a lakosság, a vállalatok, az önkormányzatok, az iskolák, a civil szervezetek önkéntes jelentkezését várják annak érdekében, hogy az akció során a lehető legtöbb illegálisan lerakott szeméttől tisztítsuk meg az országot.

Tavaly az összesített adatok szerint az ország mintegy 700 településén, csaknem 1500 gyűjtőponton, együttvéve 150 ezer körüli létszámban vettek részt önkéntesek a TeSzedd! akcióban.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz a TeSzedd akcióban: 

http://www.teszedd.hu/helyszin?id=1084

 

Szinte valamennyi korosztály képviseltette magát az iskolásoktól a felnőtteken át a nyugdíjasokig. Legnagyobb arányban a középkorosztály tagjai jelentek meg, sok helyen családok, baráti társaságok tisztították meg közvetlen környezetüket az illegális szeméttől.

Az egynapos országos akció eredményeként – csaknem egymilliárd forint értékű munkát végezve – összesen mintegy háromezer tonna hulladék gyűlt össze, ezzel az adott településrészek megtisztultak az illegálisan lerakott szeméttől.

Az országos szemétgyűjtési akció közvetlen célja 2013-ban is az, hogy széles összefogással a lehető legtöbb illegálisan lerakott szeméttől tisztítsuk meg az országot. A hosszú távú cél, hogy senki ne dobja el – környezetét rongálva, csúfítva – a szemetet: vegyük fel a harcot azokkal szemben, akik illegális szemétlerakókat hoznak létre! Statisztikailag kimutatható, hogy aki részt vett már valamilyen szemétgyűjtési akcióban, sokkal jobban ügyel környezete tisztaságára.

A szervezők mindazok jelentkezését várják, akik szeretnének tenni azért, hogy környezetük tisztább, rendezettebb legyen. A regisztráló önkéntesekhez a helyi vízügyi igazgatóságokon keresztül TeSzedd!-es zsákokat és védőkesztyűket juttatnak el a rendezők. Az ilyen zsákokba összegyűjtött szemetet a helyi szemét- és hulladékgyűjtő közszolgáltatók – az akciónapon vagy azt követően – ingyen viszik el a lerakókba. A zsákokba háztartási szemét helyezhető el, tehát lom, sitt vagy veszélyes hulladék nem. Ezeket a szolgáltatók nem szállítják el.

A TeSzedd! nap főszervezői a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), a szervezésben és lebonyolításban együttműködő partner a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Az esemény kiemelt kommunikációs főtámogatója az MTVA Zrt.

 

Kérdések és válaszok

 

Ki vehet részt a TeSzedd! akcióban?

 

Az országos szemétgyűjtő akcióban mindenki részt vehet, aki 2013. szeptember 11-én 16.00 óráig egyénileg vagy csoportként regisztrál a www.teszedd.hu weboldalon, és a visszaigazolást követően személyesen megjelenik az akció napján a számára kijelölt (hozzá legközelebb eső) gyűjtési ponton.

 

A szemétgyűjtő akcióban minden önkéntes saját felelősségére vesz részt. Minden regisztrált résztvevőnek ingyenesen munkavédelmi kesztyűt és TeSzedd!-es gyűjtőzsákokat adnak a szervezők az akció napján. Az akcióban használt zsákok egyedi tervezésűek. A helyi szemét- és hulladékgyűjtéssel foglalkozó közszolgáltató társaságok az akció keretében csak az ilyen zsákokba összegyűjtött szemetet viszik el!

 

 

Hogyan tájékozódhatnak a regisztrált önkéntesek?

 

A TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció részleteiről, aktuális információiról folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket a www.teszedd.hu weboldalon, az esemény hivatalos facebook- és twitteroldalán, továbbá a jelentkezők okostelefonjuk segítségével, a TeSzedd! alkalmazás letöltésével is értesülhetnek a legfrissebb hírekről. A helyi akciókról a tizenkét régiós vízügyi igazgatóság és a helyi koordinátorok adnak bővebb felvilágosítást.

 

 

Mikor lesz az akció?

 

A szemétgyűjtési akció 2013. szeptember 14-én, szombaton 8.00-tól 18.00 óráig tart a helyi koordinátorok által megjelölt helyszíneken és időpontokban. A részletekről minden jelentkezőt a regisztráció során megadott elérhetőségeken értesítünk.

 

 

Hol lesz az akció?

 

Az akció országos, minden jelentkező a regisztráció alkalmával általa megjelölt településen, illetve az ahhoz legközelebb eső helyszínen vehet részt az akcióban. A helyi vízügyi igazgatóságok a jelentkezések alapján határozzák meg a „találkozási pontokat” és az útvonaltervet, ahol a helyi szemétszedési akció zajlik. A találkozási pontokról a regisztráció lezárását követően értesítjük a résztvevőket, legkésőbb 2013. szeptember 13-ig. A találkozási pontok megtekinthetőek a www.teszedd.hu nyitóoldalán, a térképes alkalmazásban.

 

 

Hol lehet szemetet bejelenteni?

 

A szervezők idén is kérik a lakosság segítségét az illegális szemétlerakók feltérképezéséhez. Hulladékpontot a www.teszedd.hu nyitóoldalán, a „Hulladék bejelentése” menüpontra kattintva, a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok e-mail címén lehet bejelenteni. A javasolt gyűjtési pont – az ellenőrzést követően – rövid időn belül megjelenik a nyitólap térképén.

 

 

Milyen szemetet lehet összegyűjteni?

 

Az akció napján az önkéntesek az összegyűjtött szemetet az egyedi tervezésű TeSzedd! jelzéssel ellátott zsákokba helyezik el. A szervezők kérik, hogy az önkéntesek csak olyan szemetet gyűjtsenek össze, amit normális körülmények között a háztartási kukába kellett volna beletenni. Alapértelmezés szerint nem helyezhető a zsákba semmi, ami nem szemét. Ilyen a lom, a sitt, a veszélyes hulladék stb.

 

 

Mi lesz az összegyűjtött szeméttel?

 

A TeSzedd! akciónap alkalmából országszerte valamennyi közszolgáltató vállalja, hogy bármilyen kis településről elszállítja az összegyűjtött szemetet a legközelebbi lerakóba.

 

Az önkéntesek által összegyűjtött – korábban illegálisan lerakott – szeméttel telt TeSzedd!-es zsákok elszállítását végző jármű az akció napján előre meghatározott útvonalat követ, amelynek állomásairól és az érkezés várható időpontjáról a résztvevők tájékoztatást kapnak.

 

Fontos tudni, hogy ahol sok a szemétgyűjtési pont, vagy ahol az ilyen pontok egymástól nagyobb távolságra vannak, előfordulhat, hogy a közszolgáltató nem tudja az akció napján azonnal elszállítani a bezsákolt szemetet. Erről a TeSzedd! napot megelőzően a helyi szervezők értesítést kapnak. Ezekről a pontokról a következő heti normál gyűjtőjárattal szállítják el a szemetet a közszolgáltatók. Így szeptember 14. és 21. között minden TeSzedd!-es zsákot elszállítanak.

Mi garantálja az önkéntesek biztonságát az akció során? 

A szemétgyűjtő akcióban az idei évben is minden résztvevő saját felelősségére vesz részt. A szervezők nem vállalnak felelősséget az esetleges balesetekért és károkért, ugyanakkor a minden tőlük telhetőt megtesznek az akció biztonságos lebonyolítása érdekében. A szervezők tehát felhívják valamennyi önkéntes szemétgyűjtő figyelmét, hogy lelkesedésük mellett óvatosan, körültekintően, személyes biztonságukra, épségükre ügyelve vegyenek részt az akcióban.

 

További információk:

 

Weboldal: http://teszedd.hu/

Videók: http://teszedd.hu/videok

Fényképek: http://teszedd.hu/galeria

Letölthető tartalmak: http://teszedd.hu/letoltheto-tartalmak

Facebook: http://www.facebook.com/teszedd

Twitter: https://twitter.com/intent/user?screen_name=TeSzedd

 

 

Sajtókapcsolat:

 

Török Szabolcs szóvivő: 70 777 1248

Bubrik Gáspár sajtóreferens: 70 777 1265

E-mail: sajto@ohunonprofit.hu

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...