• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
 • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
 • Email: titkarsag@bnpi.hu

2009. július 17., 12:44

Skót önkéntesek a Bükki Nemzeti Parkban

„Working Together for Tomorrow’s Future” – Dolgozzunk együtt a holnap jövőjéért. Ez a jelmondata a Fife Air Cadets Conservation Group nevű skót szervezetnek, amely az egyik önkéntes munkatáborát hozzánk, a Bükki Nemzeti Parkba szervezte.

23 fős, főleg középiskolásokból álló csoport utazott ide Skóciából, hogy kétkezi munkájával segítsen a Bükki Nemzeti Parkban. A Június 8 és 16. között itt tartózkodó fiatalok tanösvény építésben segítettek.


Vezetőjük, Mark Person idén tavasszal kereste meg igazgatóságunkat azzal a felajánlással hogy a Bükki Nemzeti Parkban szívesen segítenének az ide tervezett kirándulás-tanulmányútjuk keretében. Így elkezdődhetett egy régi elképzelésnek, a Tamás-kúti Tanösvénynek a megvalósítása.


A felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban elszállásolt vendégek naponta kerékpárral mentek a munkaterületre a Tamás-kúti házhoz, ahol felállított katonai sátor volt a bázisuk. Kéziszerszámokkal, és ivóvízzel felszerelkezve innen gyalog indultak a megjelölt helyszínekre összeállítani, majd helyükre beásni a táblatartó szerkezeteket, kitisztítani a sétaút nyomvonalát és végül felfesteni a tanösvény-jelzéseket. A Tamás-kúti házat működtető Kárpát Egyesület részéről Lukács László helyismeretével segítette a munkaterületek felkeresését, az útszakaszok kijelölését.


Egy 4 fős csoport a természetjárók által kedvelt Guba-réti ház felújításának befejezésén segített, az épület díszitő lécezését, a tetőtér belső faburkolatát szerelték fel és új kültéri padokat, asztalokat állítottak be. Az ő munkájukat Egri Erdészet részéről Csernóczki Péter irányította.


Az első napi lelkesedését (amit egy kicsit megtört a reggeli kerékpározás hegynek felfelé) végig megőrizte a társaság és 3 nap alatt elvégezte a rábízott feladatokat.

Helyére került 4 információs tábla, kb.700m hosszan sétaútszakasz nyomvonalát tisztították meg az aljnövényzettől és egyengették ki, és elkészült 7km jelzés festése. Ezek mellett az völgyszakaszról a tanösvény nyomvonalában talált szemetet és teherautó gumiabroncsokat felcipelték az közút szélére.

Köszönet jár érte! Sajnos manapság ritkán tapasztalható ekkora lelkesedés fiataloktól, önként vállalt, értelmes célért.

De nemcsak munkával teltek a skót fiatalok napjai. Szombaton egri városnézés, strandolás, orgonakoncert, kirakodóvásár segítette a pihenést, kikapcsolódást és helyi emberek, a kultúra megismerését.


Vasárnap miskolci busz bánya-hegyi megállójától sokféle élőhelyén átgyalogolva a Kis-Kőhát – Három-kő – Őserdő – Stimetcz-ház útvonalon ismerkedtek vendégeink a nemzeti parkkal. Elismeréssel, egyben csodálkozva beszéltek a felsőtárkányi kisvasútról, amely szerintük önmagában is turisztikai attrakció lehetne és a jó idő ellenére mégsem volt sok utasa.


Hétfőn még egy napot dolgoztak és délután készre jelentették a munkát. A szerszámokat hiánytalanul visszaadták és örömmel pattantak a kerékpárra a jól megérdemelt, immár utolsó lejtmenetre a tükörsima, éppen felújított aszfalton.


Jó volt velük dolgozni, látni a lelkesedést és a fegyelmezettséget és az egymásra figyelést, amit sajnos ritkán tapasztalunk meg máskor az erdei iskolás csoportjainknál.

A tanösvény


A 7km hosszú, hurok alakú tanösvény indítótáblája a Tamás-kútjánál a Kis-Som forrás mellett van közel az Eger-Miskolc között a Bükkön át közlekedő helyközi buszjárat megállójához*.


A tanösvényt végigjárva a látogatók két időszakos forrást (Feket-len és Imó) is érintve felkereshetik a lenyűgöző méretű majd továbbhaladva a Lök-völgy irányában a Zsindelybánya-lápára fordulva felhagyott palabányákat kereshetnek fel. A lápából rövid átkötéssel a Török-útra érve már könnyebben járható, enyhe emelkedőn a Kolozs-tető nyugati oldala mellett elhaladva érkeznek fel a pazsag-völgyi bekötőúthoz, ahol évtizedeken át folytattak hagyományos szénégetést. Szénégető boksáknak ma már csak a nagy kör alakú alapjai maradtak meg. A tanösvény utolsó szakasza visszavisz a Kis-Som forráshoz.


Jelenleg 5 állomáshely kialakításávak készült el a tanösvény (a táblákat a tartószerkezetbe helyezzük egy héten belül), viszont Mark Person a FiFe Cadets részéről további támogatás keresésben ajánlotta fel segítségét, ami által megvalósítható lesz az eredeti elképzelésünk a felsőtárkányi Barát-rét és Tamás-kútja tanösvény kapcsolata is.

Fife Air Cadet Conservation Group


A szervezet Edinburghtól északra elterülő Fife megyében alakult meg 2002-ben.


A szervezet tagjai együttműködve Fife megye mezőőri szolgálatával és partneri kapcsolatban a helyi cserkészekkel sok önkéntes munkát vállalnak az élőhely kezelési-, helyreállítási feladatokat. A szervezetben jelentős a fiatalok száma, közöttük is sokan cserkészek.


Önkéntes munkáikhoz támogató partnerek a föld tulajdonosok, cégek, illetve alapítványok közöttük kiemelten a Scottish Heritage Trust.


2005-ben vásároltak egy 30 hektáros erdőterületet, amelyben természetvédelmi célú kezelést valósítottak meg.


A tagok lelkesedése révén az önkéntes faladat vállalásaikat kiterjesztették az Egyesült Királyság más területeire és a határokon túlra is így rendszeresen szerveznek önkéntes munkatáborokat a Lake District Nemzeti Parkban, dolgoztak a lengyel Tátra Nemzeti Parkban, Csehországban műemlék helyreállítási munkát végeztek.

A táboraik megfogalmazott céljai:

Segítsen

 • a szervezet megfogalmazott küldetését megerősíteni az összefogás erejével, a motivációval, az elkötelezettséggel és mindenekelőtt a kemény munkával

 • nemzetközi szinten elismertetni a fiatalok szervezeteivel közösen végzett természetvédelmi önkéntes munkát

 • Előrelépni a John Muir Díj elnyerése felé.

Fejlessze

 • a résztvevék készségeit és ismereteit, környezettudatosságát, a fizikai állóképességét, csapatmunkáját.

  Támogassa

 • a helyi lakosságot és környezetét.

  Élményt adjon

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...