• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

2018. március 24., 21:08

Nemzeti Parki Termék Védjegy körút új védjegyes termelőkkel, termékekkel

2018. március 24-én került sor a Nemzeti Parki Termék Védjegy körút 8. állomására, amelynek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság adott otthont.

Csaknem ezer élelmiszer, szálloda és vendéglátóhely, kézműves termék büszkélkedhet nemzeti parki védjeggyel az országban - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Parki Termék Védjegy körút bükki állomásán, Miskolcon, ahol átadták az új védjegyes termelők okleveleit. Fazekas Sándor emlékeztetett: a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő gazdálkodók, vállalkozók támogatására, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelésére, piaci lehetőségeik bővítésére kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék védjegy bevezetését a minisztérium.

Fazekas Sándor a védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében tavaly tavasszal egy éven át tartó promóciós és marketingkörút szervezését kezdeményezte.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvényen. Fotó: BNPI

A védjegy használatát szolgáltatók, termelők egyaránt elnyerhetik a nemzeti parki igazgatóságok kiírásai alapján. A védjegy jogosultjává - a természetes személyektől egészen a nagy agrárvállalkozásokig - olyan szereplők válhatnak, akik tevékenységüket védett természeti területen vagy Natura 2000 területen végzik – fogalmazott az agrártárca vezetője.

Rácz András helyettes államtitkár. Fotó: BNPI

Rácz András, a minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a szakmai találkozón kiemelte, hogy az ország tíz nemzeti parki területén a védjeggyel rendelkezők száma folyamatosan emelkedik. A termékek között szalámikat, kolbászokat, mézeket, lekvárokat, pálinkákat, borokat, söröket, szörpöket, sajtokat, valamint szálláshelyeket és ökoturisztikai attrakciókat is felsorolt az államtitkár. Feltétel, hogy az előállított termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek, és ne tartalmazzanak táj- vagy termőhelyidegen növényi és állati származékokat - mondta Rácz András.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója. Fotó: BNPI

Rónai Kálmánné igazgató beszédében kiemelte: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tavaly az alapítás 40. évfordulója alkalmából kiemelten foglalkozott a Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelők és termékek piacra vitelével, pl. "Az én szívemben boldog a tárgyak" címmel kiállítást is szerveztek a védjegyes termelők bemutatkozásának segítésére. 

Tóth Lóránt védjegyes termelő. Fotó: BNPI

"Igaz, hogy eddig számos országos díjat kaptam, de kizárolag a Nemzeti Parki Védjegy teszi nyilvánvalóvá, hogy az ország melyik tájegységéhez tartozó alkotó vagyok. Esetemben a Bükki Nemzeti Park területe. Így bármerre is játok árusítani az országban, vagy az Europai unió területén, ,egyértelművé válik, hogy az ország melyik területének népmüvészeti hagyományait ápolom és képviselem." - számolt be védjegyes tapasztalatairól a nagyvisnyói Tóth Lóránt fafaragó, aki 2015 óta védjegyes termelő. 

Hegedűs István, a Végállomás Bistorante séfje. Fotó: BNPI

Hegedűs István, a miskolci Végállomás Bistorante séfje pedig arról beszélt, hogy mennyire fontos a csúcsgasztronómia számára a minőségi alapanyag, amelyben élen járnak a védjegyes termelők. S hogy ez mennyire bizonyított, mi sem példázta jobban, mint az állófogadás, ahol minden étel alapanyagát a nemzeti parki termék védjegyes termelők szállították. 

A progarm során került sor a 2017 végén védjegyet kapott termékek termelői számára a védjegy oklevelek átadására is, az  alábbiak szerint: 

 Bihari Lajos – Virágpor

Bihari Lajos méhész és családja a rendezvényen. Fotó: BNPI

Önellátó családi gazdálkodó, aki 25 éve méhészkedik a Bükki Nemzeti Park területén. 250 méhcsaláddal mézet, virágport, propoliszt állít elő Kisgyőrben. 2013-ban kapta meg az első védjegyeit a vegyes és erdei virág mézeire.

 Majnár Józsefné - Meggyszörp, málnaszörp, feketeribizli szörp, eperszörp, bodzavirág szörp, csipkebogyó szörp, szilvalekvár

Birsalmasajtja és lekvárjai már 2013-ban megkapták a nemzeti parki termék védjegyet. A noszvaji termékek készítése a régi hagyományokon alapul, a folyamatban a család minden tagja részt vesz. A gyümölcsök a Bükkalja településeiről származnak, jellemzően Noszvajról, Cserépfaluból és Mezőkövesd térségéből. Törekednek arra, hogy a lehető legkevesebb cukrot használják, ami egyes termékeknél teljesen el is hagyható, így tisztán csak gyümölcsből állnak. A termékek tartósítószertől mentesek.

 Mészáros György - Kétszintes fonott madáretető


Mészáros György kosárfonó. Fotó: BNPI

A harsányi kézműves 2015-ben kapta meg az első védjegyet fonott madáretetőire. Fő profilja a fonott madáretetők, fából készült madárodúk, rovarházak készítése, de palettáján megtalálhatók a mókus és denevérodúk is éppúgy, mint a mesterséges fecskefészkek, vagy a hagyományos kosár fonott portékák népies változatai. Tagja a miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek, a madarak szeretetéből fakadóan pedig a Magyar Madártani Egyesület miskolci helyi csoportjának. 

Tóth Lóránt – Kekszformázó, nyújtófa 

Nagyvisnyón élő népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere. Munkái zsűrizett népi iparművészeti tárgyak, minőségi gyümölcsfából készülnek. Alkotásai játékok, használati tárgyak, dísztárgyak, emlékoszlopok, emléktáblák, vallási tárgyak. 2015-től védjegyes, akkor a hármas fiókos tárolója, asztali fedeles fűszertartója, fatálja, ivócsanakja,  valamint babaház fajátékai kapták meg a védjegyet.

Új védjegyhasználók:

 Kriván Nikolett - Citromfű szirup, csipkebogyó szirup, galagonya szirup, hársfa szirup, kakukkfű szirup, lándzsás útifű szirup, levendula szirup, menta szirup, pitypang szirup, szurokfű szirup

Bükkszentkeresztről és környékéről származnak azok az alapanyagok, amelyekből a különleges Büxirupok készülnek. Kriván Nikolett 2014 óta foglalkozik gyógynövények termesztésével 1200 m2-es területen, ahonnan az általa feldolgozott növényeket, gyógynövényeket begyűjti. A Büxirup termékcsalád egyre több miskolci étteremben és szálláshelyen is megtalálható.

Kriván Nikolett a rendezvényen. Fotó: BNPI

ColorFruit Kft. - CRUXX Kökény pálinka, CRUXX Vadalma pálinka, Mátrai Vadkörtepálinka

Gyümölcsházuk Nógrádban, a Cserhát lankáinak északi lábánál fekvő Nagykeresztúron található. Minden egyes technológiai lépésnél törekednek arra, hogy a természet adta értékeket, ízeket és zamatokat, a kedvező életani hatásokat tökéletesen megőrizzék. Csak válogatott, megfelelően érett gyümölcsöket használnak fel, olyan ültetvényekről, ahol a környezeti feltételek ideálisak a jó minőségű alapanyag termesztéséhez. 

 Czeglédiné Vitárius Ágnes – Postakocsi Fogadó 

Magánszemélyként 10 éve foglalkozik falusi szálláshely szolgáltatással a Miskolc melletti Kisgyőrben, a Bükki Nemzeti Park peremén. Három napraforgós minősítéssel rendelkezik.

 Ferencz József - Szilvalekvár, csipkelekvár, somlekvár

Noszvaj a Bükk hegység és az Alföld találkozásánál található kis település, mely többek között szilvalekvárjáról híres.  A lekvárfőzés története évszázadokra nyúlik itt vissza. Az 1930-as évekből fennmaradt feljegyzések szerint Noszvaj – mely akkor még Borsod megyéhez tartozott – a megye 3. legnagyobb gyümölcstermesztő települése volt. A szintén védjegyet kapott csipke- és somlekvár alapanyaga a Noszvaj környéki erdőkből származik.

 Horváth László és Horváth Gyöngyi - Gomolya kecsketejből, félkemény sajt tehéntejből, parenyica sajt 

Sajtműhelyük és boltjuk Hollókő Ófalujában található a templom mögött 40 méterre. A Cserhát lankás, füves dombjain legeltetett tehenek és kecskék tejéből készült ízletes és különleges házi készítésű sajtok sokféle fűszerrel és füstölve is kaphatók. Előzetes megbeszélés és időpont egyeztetés esetén egyedi programként meg lehet tekinteni a sajtkészítés egyes részleteit is a Hollókőre látogatóknak.

Ilyés József - Bodza szörp, sárgabarack lekvár, narancsos-gyömbéres sütőtök lekvár, erdei orvosság lekvár

"Szeretnénk minél több emberrel megismertetni a termékeinket és szeretnénk ha különbséget tudnának tenni a bolti és a valódi 80-90-%.-os gyümölcstartalmú lekvárjaink között." – vallja az andornaktályai termelő, akinek termékei nagyrészt a saját kertéjben termesztett gyümölcsökből készülnek. 

 Katona Ferenc – Turistapark

A szentléleki turistapark Magyarország legmagasabban fekvő kempingje. Az 1990-ig katonai objektumként működő terület 2001-től elsősorban a természetbarát turistáknak nyújt szolgáltatásokat. Különböző kategóriájú szálláshelyek, kempingezési lehetőség, játszótér, sportpálya, mászótorony, szabadtéri konyha, kulturált kocsma, és outdoor programlehetőség várja.

 Kovács Tibor - Gyékényből fonott ovális szakajtó kosár, székülőke sással bevonva, kenyértartó kosár, fedeles terménytároló

Mezőtárkányban él, egy Heves megyei kis faluban. Az 1970-es évek elején kezdett el népművészettel foglalkozni, körülbelül 20 évig különböző halászhálókat készített (pl.:varsák, dobóháló,tükörháló  kece, pák, tapogató) és kutatta a halászat múltját. Minden idejét a vízparton töltötte, innen ered a gyékény iránti vonzalom. Később megismerkedett a kosárfonással, majd a csipkekészítéssel, a szalmadíszek készítésével és a csuhéfonással. Előadásokat tart és tanít, kutatja a szlovák és magyar csipkekészítés közös vonásait.

Kovács Tibor és termékei a rendezvéynen. Fotó: BNPI

 Mátrai János - Levendula szörp, levendula álompárna, levendula illatzsák, falusi szálláshely (Erdei Kemping)

Tősgyökeres répáshutai lakos. Családjuk 2013 óta foglalkozik gyógynövények termesztésével. Első lépésként levendula termesztésbe kezdtek, 600 m tengerszint feletti magasságban, 2500m2 területen 3000 tő levendulát telepítettek, ami teljesen bio környezetben nevelkedik. Teljesen vegyszermentes, kézi műveléssel termesztik és dolgozzák fel a levendulát, a talajt kizárólag érett istállótrágyával kezelik. A Bükki Nemzeti Park szívében, Répáshután kempinget is üzemeltetnek, ami közvetlenül a levendulaföld mellett található.

 Montvainé Haskó Kinga - Bükkfán füstölt, hidegen sajtolt napraforgó olajban érlelt fürjtojás, tárkonyos pácban érlelt fürjtojás, marinált pácban érlelt fürjtojás, céklás pácban érlelt fürjtojás

2015 januárja óta foglalkozik fürjek tartásával Egerszalókon, 2016 eleje óta főállású ős- és kistermelő. A készítményeket különböző ételekhez, sütikhez, köretnek, savanyúságnak ajánljuk, de tésztákhoz, salátákhoz is kiváló. Készítéskor a termelő fontosnak tartja, hogy sem tartósító, sem allergént ne tartalmazzon. A pácok elkészítése után hőkezelés következik, így csíramentesítve vannak a készítmények, így az eltarthatósága felbontás nélkül minimum 6 hónap. A fürjtojás ínyencségnek számító tojásfajta. Minél természetesebb körülmények közt él a madár, annál táplálóbb. Gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek és betegeknek is ajánlott fogyasztásra.

Orbánné Bernáth Mónika - Merlot szőlőzselé, Irsai Olivér szőlőzselé, Fekete Leányka szőlőzselé, Cabernet Sauvignon szőlőzselé, Kékfrankos szőlőzselé. Cabernet Franc szőlőzselé

Egyedi borbonbonjai a csokoládé alapanyaga miatt nem kaphatták meg a nemzeti parki termék védjegyet, azonban egyedi borzseléi igen, amelyek minden cseppje a Mónika által megálmodott tüzességgel és szenvedéllyel kerül az üvegekbe. Az alapanyag a család által termesztett szőlőültetvényekről származik, a zselék hozzáadott mesterséges adalékot nem tartalmaznak.

Sári Andrásné - Füstölt lilahagymás sajt, parenyica, fonottka, snidlinges érlelt sajt, érlelt köményes sajt, bocskorszíj, krémes érlelt natúr sajt

2007 óta foglalkozik mezőgazdasággal, tejhasznú szarvasmarha tartással. Eleinte csak tejértékesítéssel foglalkozott a noszvaji lakosság részére. 2010 óta, ahogy bővült az állomány, elkezdte bővíteni a kínálatát, ma túrót, joghurtot, különféle sajtokat, sajtkrémet is előállít.

 Szomolya Község Önkormányzata - Feketecseresznye lekvár, feketecseresznyés rétes

Az 1980-as években szinte eltűnt a rövidszárú fekete cseresznye Szomolya környékéről, de az utóbbi évek telepítéseinek köszönhetően megmenekült Szomolya nevezetessége. A környéken jellemző vulkáni kőzet, a riolittufával kevert enyhén lúgos kémhatású talaj, a levegő és a napsütéses órák száma együtt teremt olyan egyedülálló feltételeket, melyeknek köszönhetően ez a cseresznye csak itt terem meg. A gyümölcs teljesen bio, hiszen a fa semmilyen vegyszeres kezelést nem igényel. A helyiek mindenféle módon felhasználják: aszalják, rétest sütnek, lekvárt főznek (magas szárazanyag-tartalma miatt cukor sem kell bele), pálinka és bor is készül belőle.

Török Hunor Attila - Tavaszi virágméz, Mézontófű méz, Pusztai virágméz

Török Hunor főállásban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, méhészkedéssel hobbiból foglalkozik, azonban az őrszolgálati szemléletmód természetesen a mézek előállításban is jelentkezik. „Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem a méhészetből élek, - írta magáról Török Hunor -, így nem vagyok a gazdaságosság és a termelés növelésre kényszerítve. Méheimet nem termelőeszköznek tekintem, hanem társaimnak, akinek megpróbálok megfelelő életfeltételeket teremteni, megadni mindent, amitől jobban érzik magukat és ők azzal hálálják meg, hogy a saját szükségleteiken felül mennyiséget a mézből, a propoliszból és a többi fantasztikus méhtermékből nekem, nekünk adományozzák. A velük való bánásmódot is ez határozza meg nálam.”

Kollégánk, Török Hunor. Fotó: BNPI

Minden régi és új védjegyes termelőnek gratulálunk és további jó munkát kívánunk!

Fotóalbumunk a Facebookon megtekinthető!

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...