• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

2016. április 14., 14:31

Meseíró pályázat az év emlőséről - határidő meghosszbbítva

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2016-ban meseíró pályázatot hirdet.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

A Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság

 a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályával, a Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és a

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve 2016-ban,

 

AZ ÉV EMLŐSE: A DENEVÉR

programsorozat keretében „puha szárnyakon száll …” címmel denevérmese-röptető pályázatot hirdet az alábbi 5 kiírásban:

 

 1.      Tudnád folytatni Finy Petra DANI ÉS A DENEVÉR című meséjét?

 

Dani fülei pont olyan elállóak és vékonyak voltak, mint a denevéreknek. Hétdioptriás szemüvege mögött vaksi szemek ültek, mint a denevéreknek. A hallása is akár a denevéreké: a legkisebb neszt, zajt, szárnysuhogást vagy levélzörgést is azonnal meghallotta.

Csoda, ha a 8 éves kisfiú annyira rajongott ezekért az állatokért? Elolvasott róluk minden cikket, felkutatta róluk az összes fotót, hírt és adatot.

Egy szép tavaszi napon aztán úgy esett, hogy Dani egészen közelről is megfigyelhetett egy denevért…

 

 2.     Tudnád folytatni Gryllus Vilmos DODO ÉS DIDU című meséjét?

 

- Hé, te álomszuszék, mindjárt este van, ideje felkelni! – bökte oldalba édesanyja kisfiát, Dodót, aki annyira megijedt a hirtelen ébresztőtől, hogy kicsúszott ujjai közül a kapaszkodó. Majdnem a fejére esett, de az utolsó pillanatban –már egy hónapos is elmúlt, tudott repülni – csapkodni kezdett a szárnyával, és nagy nehezen visszakapaszkodott anyja mellé a gerendára az öreg ház padlásán.

- Hű, de aludnék még egy kicsit, mama! De ha tényleg este van, akkor kérem a reggelit!...


 3.     Tudnád folytatni Lackfi János A NAGY KESZTYŰBE DUDÁLÁS című meséjét?

 

Hát te mit csinálsz? – kérdezte Dinnye, a hangyász.

– Nem látod? Kesztyűbe dudálok – felelte Köles, a denevérfióka, és elmélyülten dudált tovább.

– Figyelj, a világért sem zavarnánk, de nem mondanád meg, mire jó ez?

– Vagy úgy, szóval te még sosem dudáltál kesztyűbe! – vette őt szemügyre érdeklődve Köles.

– Nem én, soha életemben – felelte kicsit szégyenkezve Dinnye.

– Roppant érdekes –– felelte Köles, és máris dudált tovább….

 

 4.     Tudnád folytatni Molnár Krisztina Rita, LALI, LU ÉS FU, AVAGY A REDŐNYKALAND című meséjét?

 

„Száraz tónak nedves partján

 döglött béka kuruttyol.

 Hallgatja egy süket ember,

 ki a vízben lubickol.

 

 Sej-haj denevér,

 bennünk van a kutyavér!

 Sej-haj denevér,

 bennünk van a kutyavér!”

 

Lali és Lu ordítva fújták az énekórán tanult népdalt, és felettébb jókedvük volt. Az a féktelen fajta, ami március elején robban ki a gyerekekből az első könnyű fényű tavaszi napon. Persze nem csak a gyerekekből, hanem egyes soha nem öregedő lelkű énektanárnőkből is, mint amilyen például Ibolya néni volt….

 

 5.     Tudnád folytatni Tóth Krisztina, MESE A KIS DENEVÉRRŐL, AKI MADÁR AKART LENNI című meséjét?

 

Volt egyszer egy kis denevér, aki Demeternek hívtak, és aki nem akart denevér lenni.  Egy padláson élt a testvéreivel, unokatestvéreivel és távolabbi rokonaival, egy vidám és állandóan morajló denevérkolóniában.

Reggelenként a kis denevérgyerekek lökdösődve elhelyezkedtek a szelemenfán, és fejjel lefelé lógva, puha kis szárnyaikba burkolózva várták az esti, akarom mondani a reggeli mesét.  Tudnotok kell, hogy a denevérek nappal alszanak, így nekik, a denevér-ifjaknak a hajnal első sugarai jelentették a lefekvés idejét.

Debóra néni, a legidősebb denevérasszonyság ilyenkor odaszállt a lurkókhoz, és megkérdezte tőlük:…

 

Pályázati feltételek:

  • 6-15 éves korig.
  • Rövid, frappáns történetek, melyek a fent említette mese folyatását jelentik és kapcsolódnak a hazai denevérekhez.
  • Formátum: elektronikus, formázatlan szöveg (doc, rtf, txt, odt stb.) formátum.
  • Terjedelem: szimpla sortávolság, 12p betűméret 1,5 cm margó a lap minden oldalától, maximum 6400 karakter (szóközzel együtt, mely két gépelt oldalt jelent).
  • Egy pályázó maximum mesénként egy pályaművel vehet részt.
  • Elektronikusan a lakhely szerinti nemzetipark-igazgatósághoz benyújtva.

 

Pályázati jelentkezés:

Az egyéni pályamunkák benyújthatók 2016. május 31-ig a lakóhely szerint érintett nemzeti park igazgatósághoz. Kérjük, a borítékra, vagy az e-mail tárgyaként írjátok rá a pályázat címét: „puha szárnyakon száll …”.

Az igazgatóságok címei elérhetőek a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalon is. 

 

A pályaművekhez kérjük csatolni:

  • a mű címe,
  • a szerző neve,
  • kor/osztály,
  • település,
  • felkészítő tanár vagy szülő neve és elérhetőségei,
  • pályázó postacíme, telefonszáma, email címe és a
  • pályázat címe, amelyben nevez.

 

Pályázattal kapcsolatos értesítéseket e-mailen küldünk.

 

A pályázattal kapcsolatban további információk megtalálhatók a területileg érintett nemzetipark-igazgatóság saját honlapján, valamint a www.vadonleso.hu és a www.termeszetvdelem.hu honlapján.

A pályázatok elküldési és postára adási határideje: 2016. június 15.

Az alkotásokat pályázatonként értékeljük és jutalmazzuk.

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2016. június folyamán kerül sor a lakóhely szerint érintett nemzeti park igazgatóságon.

 

A legjobb alkotásokat megjelentetjük a www.vadonleso.hu  weboldalon.

 

A pályamű beküldésével úgy tekintjük, hogy a törvényes képviselő beleegyezését adta a pályázaton való részvételhez és az alkotások esetleges kiállításon, honlapokon való megjelenéséhez.

A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza!

 

Hol találkozhatsz velünk személyesen is az év során?

Ott leszünk 2016. április 21-22-án:  

a Föld Napja központi, a Magyar Nemzeti Múzeum (http://mnm.hu/hu) kertjében szervezett rendezvényén

a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által a Pálvölgyi Barlang (www.dinpi.hu/palvolgyibarlang) előtti réten szervezett rendezvényén

2016. május 28-29-én a debreceni Nagyerdei parkban, ahol a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (http://www.hnp.hu/hu) tartja a Magyar Nemzeti Parkok Hete Nyitó Rendezvényét (http://magyarnemzetiparkok.hu/).

2016. június 25-én a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Természettudományi Múzeumban (www.nhmus.hu)

2016. október 21 – 23 a Hortobágyi Darufesztiválon (www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/esemenyek/360/darufesztival-a-termeszet-oszi-unnepe)

2016. augusztus 2-6-án az 9. Ördögkatlan Fesztiválon (www.ordogkatlan.hu)

2016. szeptember elején a Duna Dráva Nemzeti Parkkal közösen rendezzük az I. Abaligeti Denevérfesztivált! Az időpont és a részletes programot most dolgozzuk, ki, amint meglesz, feltesszük a honlapra.

Szintén szeptemberben kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben a „Denevér Nap” megtartására, amelynek időpontja és programterve szintén még kidolgozás alatt van.

2016. november 18-30 között pedig a Magyar természettudományi Múzeumban tartjuk immár hagyományosan mind a tíz nemzeti parkkal közösen a Denevér Gálát és Természetvédelmi Kavalkádot. 


 

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...