• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

2012. január 18., 14:19

I. transzbükki átkelés

2012. február 18. Az egész napos – közel 30 kilométer hosszúságú – túra Nagyvisnyótól Felsőtárkányig, észak-dél irányban szeli át a Bükk hegységet. Ennek során számos olyan élménnyel gazdagodhatnak a résztvevők, melyet a fokozottan védett területeken, erdőrezervátumokon való átkelés nyújt. A túrát a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, a természetvédelmi őrszolgálat tagjai vezetik, akik számos rejtett, a természetvédelmi törvény értelmében csak engedéllyel látogatható értéket, helyszínt mutatnak be a túra résztvevői számára.

Kedves Érdeklődők! Az I. transzbükki átkelésre a tervezett létszámot elértük, sajnos több jelentkezést nem tudunk fogadni. Tervezünk még egy túrát, egy későbbi időpontban. Kérjük, figyeljék a honlapunkat és a facebook oldalt!

Többek között ilyen terület az Ablakos-kő-völgy, amely a nemzeti park fokozottan védett területe számos földtudományi, botanikai és zoológiai értéket rejt. (Bár ilyenkor télen inkább a geológiai és geomorfológiai képződményeket tudjuk szemrevételezni, mint amilyen a hegység legnevezetesebb „ördögbordája”, az Ablakos-kő vagy a hegység rombarlangjainak egyike, a Kőrös-barlang.)

Nagyvisnyóról a Nagy-völgyön és az Abalakos-kő-völgyön kapaszkodunk fel a bükk-fennsíkra.

A szurdokvölgyek többsége a Bükk-fennsík északi oldalából indul, vagy a fennsík peremébe mélyül: Szalajka-Horotna-völgy, Leány-völgy, Ablakos-kő-völgy, Bán-völgy, Csondró-völgy stb. A völgyek és a völgyeket elválasztó gerincek felszínalaktani sajátosságai a kőzetfelépítést tükrözik: a palákba, homokkövekbe ágyazott mészkőlencsék és mészkőrétegek éles szirteket, völgyoldalakat tagoló rétegbordákat alkotnak (pl. ilyen az Ablakos-kő). Egyébként a jégkorban bevágódott és a mészkőre átöröklődött, meredek falú völgyekben található szurdokerdők a reliktum erdők közé tartoznak.

A Csurgói-őrháznál frissítőpont lesz, onnan egy kis kitérővel felmászunk a Bálványon lévő kilátóba, ahonnan feltárul az Északi-Bükk panorámája. Innen délnyugati irányban, a Huta-bérc – Kopasz-rét irányában áthaladunk a fennsíkon.

A Káposztáskert-lápától egy kis kitérővel megtekinthetjük a Kőrös-bérc oldalában  az ország legmagasabban elhelyezkedő rombarlangját. A fokozottan védett Kőrös-barlang (932 m tszf.), amely a kutatók szerint hegység idősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozik: a késő-pliocén villányi szakaszában keletkezhetett.

A Bükk-fennsík délnyugati elvégződésénél található Őr-kőről széttekintünk, majd az Őrkő-házban forró teát, harapnivalót veszünk magunkhoz. (Ha a lehetőségek engedik, felkeressük Magyarország egyetlen ma is álló megalitikus kősztéléjét, őskori menhirjét.)

A „kövek”, azaz a Bükk-fennsík függőleges, sőt túlhajló mészkőfalú perembércei látványosan jelzik a zömében triász időszaki mészkőből felépülő Nagy-fennsík és a Délnyugati-Bükk határát. Legismertebb tagjai: a Bél-kő, az Őr-kő, a Pes-kő, a Cserepes-kő, a Tar-kő, a Három-kő, melyeket együtt „Kövek vonulatának” is nevezünk. A Nagy-fennsík déli pereme a közvélekedés szerint a mészkő és agyagpala-homokkő találkozási zónájában húzódó törésvonal. Egyes kutatók szerint egy kelet-nyugati csapásirányú feltolódás is kimutatható itt. Ennek azonban ellentmond a déli perem fűrészfog jellege, valamint a déli előtérben a fennsík rétegsorának folytatódása. Valószínűbb, hogy a sziklafalsor – földtani szerkezethez igazodva lepusztulással jött létre. Az Őr-kőn (880 m tszf.) a rétegfej-karrok szép példáját (karrmező, „ördögszántás”) láthatjuk.

Az Őrkő-háztól a Kövek-vonulatának egyik izgalmas részén, a Peskő-lápán ereszkedünk le a fennsík előterébe, és a Déli-Bükk néhány szép völgyén végighaladva érkezünk meg Felsőtárkányba.

Tecnikai, logisztikai információk:

Dátum: 2012. február 18

Gyülekező: Nagyvisnyó központjában, az ún. Áfész autóbuszmegállóban, a 6:50-es egri busz érkezésének időpontjában 8:00 órától 8.15-ig. Indulás 8.15-kor. Egerből, az autóbusz-pályaudvarról 6:50-kor indul a helyközi járat Nagyvisnyóra.

Első szakasz: Nagyvisnyó – Ablakos-kő-völgy – Bálvány (frissítő pont a csurgói erdészháznál)

Második szakasz: Bálvány – Fekete-sár – Őrkő (forró tea, harapnivaló az Őrkő-házban)

Harmadik szakasz: Őrkő ház – Pes-kő-lápa – Felsőtárkány

Érkezés: kb. 18:00 órakor (a hóhelyzettől függően) Felsőtárkányba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol bográcsossal és rétessel várjuk az I. Transzbükki átkelés résztvevőit.

A túrára csak előzetes jelentkezés alapján fogadjuk a résztvevőket: az érzékeny természeti területeken való áthaladás miatt 20-25 főben maximalizáltuk a létszámot. A részvételi díj 1200 Ft/fő (ez tartalmazza a meleg ételek és italok, valamint a túrát támogató gépjárművek használatának költségeit). A nagyvisnyói találkozópontra  történő kijutás és a Felsőtárkányból történő hazautazás útiköltségeiről minden résztvevő maga gondoskodik.

Jelentkezni lehet a paulikovicsi@bnpi.hu e-mail-címen 2012. február 16-án 16.00-ig. A jelentkezéshez szükséges adatok: név, életkor, telefonszám.

A részvételi díj rendezése a gyülekező helyszínén történik. A túrával kapcsolatban érdeklődni lehet: Baráz Csabától (30/475-4113) . (A résztvevők fokozottan ügyeljenek az évszaknak és az időjárásnak megfelelő és a nehéz terepszakaszokhoz igazodó öltözékre, túrafelszerelésre, folyadék-utánpótlásra!)

(A Transzbükki átkelés túravezetői és a logisztikai hátteret biztosító nemzetiparkos munkatársak: Baráz Csaba, Bartha Attila, Fitala Csaba, Novák Richárd, Paulikovics Ildikó, Pongrácz Ádám.)

Szeretettel várjuk az érdeklődő természetbarátok jelentkezését!

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...