• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

2008. október 28., 12:26

Hatályba lépett az új védett és közösségi jelentőségű fajok szabályozására vonatkozó rendelet

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet (a továbbiakban: R.) módosítására gyakorlati, a közelmúltban felmerült jogharmonizációs és jogalkalmazási indokok miatt került sor. A rendelet a védett és közösségi jelentőségű állatfajok körét kiegészítette, valamint meghatározta az azokra vonatkozó speciális szabályokat.

A rendelet-módosítással a következő főbb szabályok lépnek életbe:

1. A módosítással a kárókatona gyérítésére vonatkozó szabályok lényegesen leegyszerűsödtek.

A kárókatona gyérítését engedély nélkül végezheti a külön jogszabály alapján kijelölt vadászra jogosult, és a halászati őr a halállományokban keletkezett károk mérséklése érdekében.


A tevékenység végzése az alábbi feltételekhez kötött: a gyérítésre vonatkozóan az ingatlan tulajdonosával, illetve jogszerű használójával megállapodást kell kötni, továbbá védett természeti területen, illetve különleges madárvédelmi területen kívül szeptember 1. és január 31. között, a vadászat rendje megsértésének nem minősülő, valamint nem tiltott vadászati eszközökkel és módszerrel, valamint az okszerű gazdálkodásnak megfelelően végezhető. A gyérítés során tilos az ólomsörét használata.

Kárókatona riasztása védett természeti területen kívül július 1. és február 28. között, a repülőtereken és biztonsági övezetükben pedig egész évben engedély nélkül végezhető. Egyéb esetekben pedig közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, valamint az okszerű mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében kutatási, oktatási célból, egyes fajok újranépesítése, újratelepítése vagy mesterséges szaporítása érdekében vagy egyéb közérdekből engedélyezhető.

2. A jogszabályi környezet változásával a seregély gyérítésére vonatkozó szabályok jelentősen egyszerűsödtek.

A seregély gyérítésére a kárókatonára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a hegyközség területén működő hegyőr, az ott mezőőri szolgálatot ellátó személy, kizárólag a szőlőültetvényekben, azok termésének megóvása, illetve azokban keletkező károk mérséklése érdekében teheti. Ezáltal a seregély augusztus 1. és október 31. közötti kárókatonára vonatkozó feltételekkel engedély nélkül gyéríthető.

A kárókatona és a seregély gyérítésének helyéről, idejéről, módjáról, az elejtett madarak számáról, valamint a gyérítést végző személyekről jelentést kell küldeni a természetvédelmi hatóság részére.

3. A hörcsög közösségi jelentőségű fajokat tartalmazó listára került fel a módosítással 1000 Ft-os pénzben kifejezett értékkel.


Ezek alapján a hörcsög tartása, hasznosítása, bemutatása csak a természetvédelmi hatóság engedélyével történhet, amely kutatási, oktatási célból, egyes fajok újranépesítése, újratelepítése vagy mesterséges szaporítása érdekében vagy egyéb közérdekből adható.

A hörcsög gyérítését védett természeti területen kívül engedély nélkül végezheti az ingatlan tulajdonosa, jogszerű használója, illetve a jogszerű használó által megbízott személy az okszerű mezőgazdaságban keletkezett károk mérséklésének érdekében. Ennek feltétele, hogy a lakott hörcsöglyukak száma hektáronként meghaladja a kettőt.

A gyérítés során elpusztult hörcsögök prémjének, illetve az abból készített termékek hasznosítása, bemutatása engedélyezhető, ha nem sért természetvédelmi érdeket.

Hörcsög riasztása védett természeti területen kívül július 1. és február 28. között, a repülőtereken és biztonsági övezetükben pedig egész évben engedély nélkül végezhető.

4. Az új rendelet hatályba lépésével az alább felsorolt, elejtett fajok trófeáinak tartásával, behozatalával, hasznosításával kapcsolatos szabályok is egyszerűsödtek.

Fentiek alapján a kőszáli kecske, a spanyol kecske, valamint a tyúkalakúak külföldről jogszerűen megszerzett származékának (különösen trófea) tartása, országba behozatala, onnan kivitele, azon átszállítása magáncélból is engedélyezhető, ha nem sért természetvédelmi érdeket.

A sarki hófajd, a barnanyakú szirtifogoly és a vörösfogoly származékai esetében a fenti tevékenységeken túl az eladására is adható engedély közérdek figyelembe vételének mellőzésével.

A barna medve jelenleg nem képezi részét hazánk faunájának. Alkalmilag vetődhetnek el hozzánk, és természetes úton való megtelepedésükre nincs esély. Ezért a védett fajok között tartása továbbá nem volt indokolt, azonban a közösségi szabályozással összhangban a rendelet 8. számú mellékletére került, így a közösségi jelentőségű fajokra vonatkozó szabályok szerint kell eljárni, az alábbi speciális szabályok alkalmazásával.

A barna medve külföldről jogszerűen megszerzett trófeájának tartásához a módosítással már nem lesz szükség engedély beszerzésére, a tulajdonosnak csak a jogszerű eredetét kell bizonyítania.

5. A módosítással egyes szárazföldi teknősfajok egyedeivel kapcsolatos bármely tevékenység esetén szintén nem kell majd engedélyt kérni, csak a jogszerű megszerzést kell a tulajdonosnak igazolnia.

6. Az alpesi zerge kikerült a védett fajok jegyzékéből, mert jelenleg nem képezi részét hazánk faunájának. Legfeljebb alkalmilag vetődhetnek el hozzánk kóborló példányok, és természetes úton való megtelepedésükre nincs esély. A közösségi szabály sem indokolja kiemelt védelmüket, miután a környező országokban vadászható faj.

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...