• Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6.
  • Tel: 36/411-581 Fax: 36/412-791
  • Email: titkarsag@bnpi.hu

2016. június 21., 14:41

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság programjai a Kaláka Fesztiválon

A 37. Kaláka Folkfesztiválon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott programjaival a nagyszabású rendezvénysorozathoz. Az Eszterházy tér színes kirakodóvásárán találkozhatnak az igazgatóság természetismereti kiadványaival, emblémázott ajándéktárgyaival, de ugyanitt felvilágosítást kaphatnak az év környezet- és természetismereti rendezvényeiről, túralehetőségekről, legyen szó gyalogos, avagy kerékpáros, föld feletti, vagy föld alatti kirándulásról. Az Eszterházy tér egyedi kínálatát gazdagítják az igazgatóságunk sátra melletti Nemzeti Park Védjegyes termelők árui: így itt találják a különleges kisgyőri mézeket, a bükkszentkereszti erdei bogyós lekvárokat, fajátékokat és fa népi iparművészeti alkotásokat Nagyvisnyóról és a királdi Művésztanya népművészeti remekeit is.

Farkasok a Bükkben? - Szombat délelőtt a Lyceum előtti téren is! Aki kíváncsi –e különleges nagyragadozókra, annak érdemes lesz kilátogatnia a forgatagba, hiszen itt találkozhat Horkai Zoltán, „farkasemberrel” és farkasaival is!

A nagysikerű Múzeumok Éjszakáján a Templom Galériában 19.00 órakor kiállításmegnyitó várja a nagyközönséget: „Az én szívemben boldogok a tárgyak” címmel a Bükki Nemzeti Park területén élő népművészek mesterremekeit csodálhatják meg. A galéria kiállítása része a MúzÉj-játéknak, - fogadjuk a pecsétgyűjtőket!

A kirándulni vágyók a hétvége folyamán több túra közül is válogathatnak: az információs sátortól Eger és környékének természeti értékeit felkutató kerékpáros túra indul 14.00 órától; a város védett fáit pedig természetismereti tájékozódási futóverseny keretében fedezhetik fel.

 

Június 24 – 26 (péntek-vasárnap)

 

-          A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatkozó sátra az Eszterházy téren

-          Természetismereti játszóház

-          Eger védett fái – természetismereti tájékozódási verseny

-          Nemzeti Parki Termék Védjegyet elnyert termelők kirakodóvására

-          Szakvezetett kerékpártúrák (minden nap 14.00 órától)

 

Június 25. (szombat), 10.00: „Farkasok a Bükkben”

Találkozás a BNPI 2016-os védnökével, Horkai Zoltán „Farkasemberrel” és farkasaival.

Védnöki programunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tevékenységének bemutatását segíti, melyben évről-évre olyan ismert közéleti személyiségeket, művészeket kérünk fel, akik hivatásukkal és személyiségükkel felvállalják a természetvédelem ügyének képviseletét. 2016-ban Horkai Zoltán, a nemzetközi filmipar elismert állatkoordinátora segítségével hívjuk fel a figyelmet a természet önszabályozó képességét megtestesítő nagyragadozókra.

A filmiparban „Farkasember”-ként tisztelt tréner állatkoordinációs központjában nevelt állataival nemzetközi hírnevet szerzett, medvéi, farkasai, szarvasai, vaddisznói már számos hazai, európai és hollywoodi filmben szerepeltek. A Zoltán életét bemutató filmsorozatot nagy sikerrel vetítik a világ minden részén, így hazánkban is.

A bükki farkasok megtelepedéséről 2015. őszén számolhattunk be; szakembereink több éves munkája eredményeként dokumentálhattuk szaporodásukat. A farkasok visszatelepülése egész Európában természetes folyamat, amelyben a Bükki Nemzeti Park az itt jellemző természetes állapotokhoz közeli körülmények miatt egyfajta mintaterület szerepét tölti be. Az ökológia rendszer teljessége, fenntarthatósága számára kulcsfontosságú nagyragadozókkal kapcsolatosan számos tévhit él a természettől eltávolodott társadalomban, de még a rendszeresen túrázó vagy vadászó emberek között is, ezért nagyon fontos, hogy a farkasok álláspontját hatékonyan közvetítsük személyes élmények útján, és a médián keresztül is. Ennek köszönhetően az érdeklődők most a Kaláka Fesztiválon találkozhatnak Horkai Zoltánnal és farkasaival.

 

Június 25. (szombat): Múzeumok Éjszakája

 

19.00 óra, Templom Galéria: „Az én szívemben boldogok a tárgyak” – a BNPI Nemzeti Parki Termék Védjegyes kézműves alkotóinak kiállítása.

-          Gelsei Sándor, népi bútorfestő

-          Művésztanya, barkósági hagyományokat ápoló kézműves csoport

-          Mészáros György, vesszőfonó

-          Tóth Lóránt, fafaragó

-          Regős József, őstörténeti, barlangtani kutató

A megnyitón a Kaláka Zenekar zenél.

 

22.30 – 23.30, Egri Vár:

 „Eger sziporkázó csillagai” – távcsöves csillagászati megfigyelés és bemutató, közös csillagnézés.

 

MúzÉj-játék

A játék keretében 12 kiállítás megtekintése között szerepel a Templom Galéria is, ahol a Bükki Nemzeti Park területén élő nemzeti park védjegyes népművészek mesterremekei láthatóak.

A játékban résztvevők a szombat este folyamán meglátogatott tárlatokon a kiállítás-gyűjtőjükre pecsétet kérhetnek (minden kiállításnak más-más a pecsétje).

A legalább 9 pecséttel rendelkezők vasárnap a fesztiváljegyüket 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg.

 

A BNPI kiegészítő programjai a Kaláka Fesztivál idején

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság információs sátrától (Eszterházy tér) ingyenes, vezetett kerékpártúrákat indítunk:

  • Június 25., 14.00 „Dűlő-túra” – rövid kerékpártúra az Eger környéki szőlőkben (Cigléd, Almagyar-dűlő).

Megállók: Szent Donát szobor, Almagyar-Érseki Szőlőbirtok Borterasz (itt büfé és borkóstolási lehetőség, 16.00 órától Spontán - Naturális Borok Fesztiválja)

(A túra időtartama: várhatóan 1,5 óra.)

  • június 26., 14.00 Kerékpárral Felsőtárkány környékén. Útvonal: Eger – Felsőtárkány – Egeres-völgy – Hideg-kúti-völgy – Esztáz-kői-barlang és vissza.

(A túra időtartama: várhatóan 3,5 óra, kb. 20 perces barlanglátogatással együtt. A barlanglátogatáshoz fejvédőket, lámpákat biztosítunk.)

Ajánlott felszerelés a túrákhoz:

Jó állapotban levő MTB- kerékpár, megfelelő mennyiségű folyadék. A barlangtúrához: meleg pulóver (a barlang átlagos hőmérséklete kb. 12-13 °C).

A túrához Felsőtárkányban, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugati Kapu Látogatóközpontjánál is be lehet csatlakozni (kerékpár-kölcsönzési lehetőség, érd.: 36/534 078.)

További információ, előzetes jelentkezés: kapcsolat@bnpi.hu.

 

 

További információ:

BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztály

tel.: 36/411-581, e-mail: kapcsolat@bnpi.hu

honlapok:

-          www.bnpi.hu

-          https://www.facebook.com/bukkinemzetipark/?fref=ts

-          www.magyarnemzetiparkok.hu

Legfrissebb hírek

2018. május 26., 09:00

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...

2018. május 12., 10:00

Orchidea nap és fotós túra (boldogasszony papucsa)

Egyedülálló lehetőséget biztosítunk a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Tovább...

2018. május 12., 09:30

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 8., 10:20

Erdei mesterdalnokok Felsőtárkányban

Madármegfigyelés és madárhangvadászat a Felsőtárkány környéki erdőkben, ahol a tavaszi madárvilág képviselőivel és a természet egyéb szépségeivel ismerkedhetünk meg túránk során. Távcsöveket korlátozott számban biztosítunk. Tovább...

2018. május 7., 17:00

Egri Természetismereti Estek: A farkasok viselkedése

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 17:00 Tovább...

2018. május 7., 09:59

Kaptárkő Nap Szomolyán

2018. május 5-én második alkalommal rendeztük meg Szomolyán a Kaptárkő Napot, amelynek célja a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra (a 2016-tól a Magyar Értéktár, majd pedig a Hungarikumok Gyűjteményének részei) megóvása, gondozása, bemutatása, népszerűsítése a célja. Tovább...

2018. május 7., 08:36

Orchidea nap Felsőtárkányban - Boldogasszony papucsa fotózási lehetőség május 12-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egyedülálló lehetőséget biztosít a Boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) fokozottan védett növény megfigyelésére és fotózására. Az elzárt élőhelyre való belépést szakvezetőink segítik. A kora nyári idő miatt idén hamarabb virágzik a növény, ezért az előzetesen meghirdetett május 19.helyett május 12-én várjuk az érdeklődőket. Regisztráció szükséges. Tovább...

2018. május 5., 09:00

A Bükk északi gerincén

A Bánkútról induló túra célja a természetvédelem, a madárvilág és a régészeti értékek (őskori, ókori és középkori várromok) megismertetése a Bükk északi részének bükköseiben. Természetvédelmi őrünk olyan fokozottan védett helyeket is bemutat, ahová egyébként tilos a belépés. Tovább...

2018. május 5., 09:00

Kaptárkő Nap Szomolyán május 5-én

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaptárkő Egyesület és a Szomolya Község Önkormányzatával közösen rendezi meg május 5-én, szombaton a Kaptárkő Napot Szomolyán. A színes programok és szakmai rendezvények mellett, helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok várják az érdeklődőket. Tovább...

2018. május 3., 16:33

XX. BÜKK – AGGTELEK KERÉKPÁRTÚRA

Az Európai Nemzeti Parkok Napján kerékpártúra indul Bükki Nemzeti Parkból az Aggteleki Nemzeti Park-ba, Szilvásváradról az aggteleki Baradla-barlangig. A túra során 12 településen és védett területeken hala-dunk keresztül megállókkal, ahol a helyi kultúrtörténeti örökségről és természeti értékekről hallhatunk ismer-tetőket. Az aggteleki célban játékos természetismereti és helytörténeti TOTO, nyeremények, és ingyenes bar-langlátogatás várja a kerekezőket. Tovább...